ISTAKNUTE VIJESTI

Zelenski nenajavljeno posjetio oslobođeni Herson i poručio: Idemo dalje

Foto: Twitter

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski posjetio je grad Herson nekoliko dana nakon što su ga oslobodile ukrajinske trupe. Zelenski se obratio se vojnicima okupljenim u gradu, rekavši da Ukrajina “ide naprijed” i da je spremna za mir.

Gubitak Hersona, osvojenog u ranoj fazi invazije, veliki je udarac za Rusiju. Moskva ga je proglasila administrativnim središtem nezakonito pripojene regije Herson i bio je jedini regionalni glavni grad koji je okupiran.

Zelenski se obratio vojnicima i poručio da je Ukrajina “spremna za mir, mir za cijelu našu zemlju”, izvještava Reuters.

Zelenski se zahvalio NATO-u i drugim saveznicima na podršci u ratu protiv Rusije, dodajući da su topnički raketni sistemi visoke mobilnosti (HIMARS) iz SAD-a napravili veliku razliku na frontu.

Predsjednik se obratio gomili okupljenoj na glavnom trgu u Hersonu, od kojih su mnogi mahali ukrajinskim zastavama. Zelenski je rekao da je “stvarno sretan” zbog oslobođenja, kao i narod Ukrajine.
Upitan gdje bi ukrajinske snage sljedeće mogle napredovati, našalio se i rekao:

“Ne Moskva, nismo zainteresirani za teritorije druge zemlje.”

Zelenski je ranije rekao da su istražitelji otkrili više od 400 ratnih zločina u područjima Hersona koje su ruske snage napustile dok su se povlačile na drugu obalu Dnjepra.

(Izvor: Klix.ba)

Najnovije vijesti

To Top