BiH

Vlasnik restorana u Cazinu radnicima isplatio po 1.080 KM: “Oni to itekako zaslužuju, mi smo poput porodice…”

Ja sam shvatio da to nije pod moranje, ali je lijep čin. Pošto se pojavila mogućnost da svojim radnicima isplatim po 1.080 KM, ja sam to i učinio, kazao nam je Enes Ćoralić, vlasnik restorana i prenoćišta Šadrvan u Cazinu.

Svaka finansijska pomoć građanima Bosne i Hercegovine, uslijed globalne inflacije koja je zahvatila i našu zemlju, mnogo znači. Nakon što je nezaposlenima na birou obećana pomoć od 100 KM, a budžetskim korisnicima od 1.080, slijedeći preporuke vlasti Federacije BiH, isplate neoporezive jednokratne pomoći počele su i u privatnim preduzećima.

Trgovački lanac Bingo počeo je isplaćivati radnike sa po 1.080 KM, ali i poslodavci u mnogim manjim preduzećima kao što je, naprimjer, ugostiteljski objekat Šadrvan u Cazinu.

– Ja sam shvatio da to nije pod moranje, ali je lijep čin. Pošto se pojavila mogućnost da svojim radnicima isplatim po 1.080 KM, ja sam to i učinio. Smatram da radnici to itekako zaslužuju. Mi smo poput jedne porodice, oni učestvuju u stvaranju vrijednosti i za to moraju biti ekstra i nagrađeni, kazao nam je Enes Ćoralić, vlasnik restorana i prenoćišta Šedrvan u Cazinu.

On ima sedam uposlenika, te je svima odmah isplatio cijele iznose. Inače, većina poslodavaca traži mogućnosti da to učini bar u ratama, piše Oslobodjenje.

– Ekonomska situacija je teška, svačiji budžet je pod pritiscima i ja to razumijem. Ali, uvijek mora da postoji taj zarađeni višak, tako da niko ne bi trebao gubiti svoje radnike iz vida. Inače, ja svojim uposlenicima redovno isplaćujem i regres, ljeti i zimi uz godišnje odmore. To me ispunjava zadovoljstvom, a trudićemo se da tako bude i ubuduće, istakao je Ćoralić.

Ko je naučio na to da povremeno obraduje svoje radnike, takvi će i ovu priliku iskoristiti da to ponovo izvedu. S druge strane, ima i poslodavaca koji na ovakve preporuke negoduju i traže sistemska rješenja.

Najnovije vijesti

To Top