Lifestyle

Prva privatna bolnica u BiH donosi brojne novitete: Porodica će u svakom trenutku znati stanje pacijenta (FOTO)

(Foto: I. L./Klix.ba)

redstavnici ASA Bolnice su organizovali danas druženje s medijima i obilazak gradilišta. Održana je i prezentacija o inovacijama i benefitima ovog projekta prilikom čega su predstavljeni noviteti za naše tržište poput porodičnog praćenja stanja pacijenta dok je u bolnici.

Direktor projekta ASA Bolnice Rasim Jusufović je rekao da radovi funkcionišu po planu čemu umnogome doprinosi i lijepo vrijeme.

“Zahvaljujući dobrom vremenu i visokim temperaturama, dobro napredujemo u posljednja dva mjeseca. Zgrada je izgrađena do posljednje etaže, do kraja godine će biti postavljena i fasada. Radimo vrlo opsežne instalacijske radove, kao i one mokre poput malterisanja. Vrijeme nam ide u prilog i napredujemo u skladu s planom, čak nešto i brže od toga”, rekao je on.

Novinari su osim gradilišta, obišli i oglednu sobu koja će služiti za oporavak pacijenata nakon manjih intervencija.

“Mi se danas nalazimo u oglednoj sobi gdje testiramo sve one materijale koje želimo da nabavimo u budućoj bolnici i da je opremimo. Ovo je inače ‘recovery soba’ gdje se pacijenti smještaju nakon nekih laganih i minimalno invazivnih intervencija. Opremljena je najkvalitetnijom opremom njemačkih proizvođača, a povezanost te sobe sa ostalim dijelovima zgrade je na visokom nivou”, kazao je Jusufović.

On posebno ističe novitet u bh. zdravstvu, a to je sistem komunikacije pacijenta s porodicom uz pomoć kojeg će porodica u svakom trenutku biti upoznata sa stanjem pacijenta.

“Porodica u svakom momentu zna u kojoj fazi procedure, liječenja, tretmana, dijagnostike se nalazi voljena osoba, roditelj ili bilo ko drugi. U momentu kada pacijent više nije pod anestezijom i smješten je u ovu sobu, na aplikaciji možete vidjeti da možete razgovarati s tom osobom. Vi ga pozovete, a pacijent ima ispred monitor koji je u pripravnosti i možete početi videocall sa osobom koja je prošla kroz tretman. To bi bilo ono nešto jedinstveno na šta smo dosta pažnje polagali, a to je da porodica u svakom momentu zna u kojem procesu liječenja je voljena osoba”, pojasnio je on.

Istaknuo je i zapošljavanje 350 ljudi medicinskog i nemedicinskog kadra, o čemu je ranije govorio i za Klix.ba.

Pokušavamo doprijeti do javnosti jer je od danas otvoren javni poziv za zapošljavanje skoro čitavog osoblja bolnice. Riječ je o 350 uposlenika. Tu je pobrojan kompletan medicinski i skoro kompletan nemedicinski kadar”, kaže on.

ASA Bolnica je prva privatna opća bolnica u BiH i nudi sve one usluge koje spadaju u sekundarnu zdravstvenu zaštitu.

“To planiramo oformiti u prvoj fazi koja je 12 mjeseci od danas. U drugoj fazi, vrlo brzo nakon otvaranje, želimo uvesti neke discipline koje ulaze u tercijarnu zdravstvenu zaštitu. To su razne invazivne terapije, neurohirurgija i druge discipline”, kazao je Jusufović odgovarajući na pitanje kakve zdravstvene usluge će pacijenti moći dobiti.

Ističe da će kliničko upravljanje ASA Bolnicom voditi Medicinski univerzitet iz Beča koji upravlja i Općom i univerzitetskom bolnicom Beč.

 

 

 

Najnovije vijesti

To Top