Magazin

Ova tri muslimanska imena Srbi masovno daju svojoj djeci, mislili su da su stara srpska

Foto: istock.com / rikirisnandar

Trendovi se stalno mijenjaju, a danas su najpopularnija kratka i neobična imena za djevojčice koja imaju što neobičnija značenja.

Odabir predstavlja zabavan dio pripreme prije dolaska bebe na svijet, a mnogi roditelji imaju i odgovornost prema ovom zadatku znajući da će ime pratiti dijete kroz život i u isto vrijeme izdvajati ga od drugih.

Osim pojedinih roditelja koja radije biraju klasična i starinska imena, koja ostaju za sva vremena, u Srbiji sve češće djeca dobivaju imena arapskog porijekla.

U nastavku otkrivamo tri najpopularnija muslimanska imena koja se najčešće daju ženskoj djeci u Srbiji, kao i njihova prelijepa značenja:

1. Sara

Ime je izvedeno od riječi sarai, a znači vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela”. Ono je u raznim varijantama veoma popularno kako kod hrišćana tako i kod muslimana. U BiH, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je u posljednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano djevojčicama.

2. Ema
Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima i više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilijа, a kod muslimana od Emina, Emira. Izvedeno je od njemačke reči ermen – što znači cijeli i univerzalan. Ovo ime je zaista prelijepo za dijete.

3. Hana

Ime Hana je arapskog porijekla i ima značenje “iskusna pametna žena”. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači “MIL0ST”. Ovo ime se u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzastupljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah. Ime Hanna (Hannah) je u prvoj polovini 20. vijeka je bilo umjereno popularno ime u Češkoj i zemljama sjeverne i centralne Evrope, a posebno u Njemačkoj.

Najnovije vijesti

To Top