BiH

Policijska stanica prokišnjava, ugroženi životi (VIDEO)

Foto:Al Jazeeri

Voda može zahvatiti elektro instalacije čime su ugroženi ljudski životi, neophodno je uraditi izmještanje Policijske stanice kako se ne bi desila neka nesreća.

Policijska stanica u Velikoj Kladuši danima prokišnjava. Ugroženi su rad i životi uposlenika, zbog čega su neki od njih samoinicijativno pokrenuli akciju putem društvenih mreža, kako bi se sakupila sredstva potrebna za popravku krova.

Apel je na svome Facebook nalogu objavio Nijaz Velić, koji nije htio govoriti za medije zbog poštovanja organa i institucije Sindikata.

Izostala pravovremena reakcija

Prema riječima Mahmuta Alagića, predsjednika Sindikata Policije Unsko-sanskog kantona, ovaj problem nije od jučer i traje već nekoliko mjeseci.

Odgovornost za trenutno stanje prebacuje na Nermina Kljajića, ministra unutrašnjih poslova u Vladi USK-a jer, kako kaže, imovina Policijske stanice spada u nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Foto: Al Jazeeri)

“Znalo se za ovaj problem ali se ništa nije poduzelo i sad kada je stanje takvo da krov prokišnjava i da voda može zahvatiti elektroinstalacije čime su ugroženi ljudski životi, neophodno je uraditi izmještanje Policijske stanice kako se ne bi desila neka nesreća”, kaže Alagić.

Dodaje kako je “Vlada Unsko-sanskog kantona morala nešto učiniti da do ovog ne dođe”, ali i da “Kantonalna uprava za inspekcijske poslove USK-a nije izašla na teren uprkos pozivima da se to učini”.

“Nisu reagovali na naše prijave a mi smo ih poslije deset dana ponovo pozvali da iziđu na teren i utvrde činjenično stanje, ali ni tada kao ni prvi put nije niko došao. Slučaj smo prijavili i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (FUZIP). Ni oni nisu izašli na teren”, tvrdi Alagić.

Tender za popravku i nova zgrada

Kontaktirali smo i resornog ministra u vezi s ovim problem. U kratkoj telefonskoj izjavi ministar Klajić je kazao da je raspisan tender za popravku krova, te da Ministarstvo unutrašnjih poslova USK-a u planu ima da iduće godine krene u realizaciju projekta izgradnje nove zgrade Policijske stanice u Velikoj Kladuši.

“Tender za popravku krova će objaviti Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Oni će obezbjediti sredstva, a dio mi ako bude potrebno. To je, dakle, što se tiče brze reakcije. Dugoročno mi svakako imamo u planu rješavanje objekta Policijske stanice na eksproprijaciji zemljišta koje se nalazi kod Osnovne škole 25. novembar u Velikoj Kladuši”, ističe ministar Kljajić.

Navedeno zemljište je u vlasništvu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a i potrebno je putem Skupštine Kantona zemljište prebaciti u vlasništvo MUP-a USK-a.

„Ako to ne rješimo, onda ćemo na istom lokalitetu gdje se trenutno nalazi zgrada Policijske stanice, kupiti dodatni dio zemljišta i pomjeriti novi objekat malo nazad. To planiramo uraditi naredne godine“, najavljuje ministar Kljajić.

(Izvor: AL JAZEERA)

Najnovije vijesti

To Top