Svijet

Užas u Gazi: U požaru pognula najmanje 21 osoba, među njima 10 djece

Foto: Twitter

Najmanje 21 osoba – uključujući 10 djece – poginula je u požaru u zgradi u gusto naseljenom izbjegličkom kampu u Pojasu Gaze, rekao je direktor bolnice za BBC.

Broj smrtnih slučajeva u izbjegličkom kampu Jabalia nakon požara – koji je sada pod kontrolom – vjerovatno će rasti, dodao je Salah Abu Laila.

Lokalni sigurnosni dužnosnik rekao je za BBC da početna istraga sugerira da je došlo do curenja plina iz kuhinje. Jabalia je jedan od osam kampova u Gazi.

Abu Laila, direktor hitne službe u bolnici u sjevernoj Gazi, opisao je požar kao “veoma veliki”, uz videozapise na društvenim mrežama koji prikazuju cijelu zgradu u plamenu.

Jedan mještanin koji je požurio na lice mjesta rekao je da je u zgradi bio uskladišten benzin za “pokretanje generatora”.

Jedan očevidac je za BBC rekao: “Jako je teško, djeca i žene gore bez mogućnosti da ih se spasi”. Prema riječima službenika sigurnosti, jedna porodica je slavila povratak jednog od rođaka iz inostranstva.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koji živi na Zapadnoj obali, nazvao je to nacionalnom tragedijom i proglasio dan žalosti u petak. Izraelski ministar obrane Benny Gantz tvitao je da će njegovo osoblje pomoći u “humanitarnoj evakuaciji povrijeđenih u izraelske bolnice”.

Najnovije vijesti

To Top