Svijet

Pentagon: Rusija pokušava iscrpiti ukrajinsku protivzračnu odbranu

Foto: Shutterstock

Ruski porast raketnih napada u Ukrajini djelomično je osmišljen kako bi iscrpio zalihe protivzračne odbrane Kijeva i konačno postigao dominaciju na nebu, rekao je u subotu visoki dužnosnik Pentagona.

Rusija je protekle sedmice gađala gradove širom Ukrajine, u jednom od najtežih talasa raketnih napada otkako je Moskva započela svoju invaziju prije gotovo devet mjeseci.

Ukrajina kaže da su udari onesposobili gotovo polovinu ukrajinskog energetskog sistema, stvarajući potencijalnu humanitarnu katastrofu kako zima dolazi.

Colin Kahl, glavni politički savjetnik Pentagona, upozorio je da se Moskva također nada da će iscrpiti ukrajinsku protivzračnu odbranu koja je do sada sprječavala rusku vojsku da uspostavi dominaciju nebom iznad Ukrajine.

“Oni stvarno pokušavaju nadvladati i iscrpiti ukrajinske sisteme protivzračne odbrane”, rekao je Kahl novinarima tokom putovanja na Bliski istok, prenio je Reuters.

Dodao je da SAD radi na tome da Ukrajinci dobiju ono što im je potrebno kako bi održali svoju protivzračnu odbranu.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, zapadni vojni stručnjaci uveliko su očekivali da će ruska vojska pokušati odmah uništiti ukrajinske zračne snage i protivzračnu obranu. To je ključni element moderne vojne strategije, koji omogućava bolju podršku kopnenim snagama koje napreduju.

Umjesto toga, ukrajinske trupe s raketama zemlja-zrak i drugim sistemima protivzračne obrane mogle zaprijetiti ruskim avionima, a nebo iznad Ukrajine i dan danas ostaje neosvojeno.

Taj kritični, rani neuspjeh bio je ključni element problema Rusije u Ukrajini dok nastavlja svoju neuspješnu invaziju, uz veliku cijenu života i vojne opreme.

“Mislim da je jedna od stvari koja je vjerovatno najviše iznenadila Ruse koliko je ukrajinska protivzračna obrana bila otporna od početka ovog sukoba”, rekao je Kahl.

U velikoj mjeri to je zbog domišljatosti i pameti samih Ukrajinaca u održavanju svojih sistema protivzračne odbrane. Ali to je i zato što su Sjedinjene Države i drugi saveznici i partneri pružili ogromnu količinu podrške.

Prošle sedmice, američki ministar obrane Lloyd Austin usredotočio se na opskrbu protivzračne obrane za Ukrajinu na virtualnom sastanku čiji je domaćin bio Pentagon. Ukrajinski saveznici pružaju sve, od naslijeđenih sistema iz sovjetske ere do modernijih, zapadnih.

Za Sjedinjene Države, to uključuje nove protivzračne odbrambene sustave NASAMS koje su dostavili SAD i za koje Pentagon kaže da su do sada imali 100-postotnu stopu uspješnosti u presretanju ruskih projektila.

“Prebacivali smo Ukrajince na standardnu opremu NATO-a u svim segmentima, što uključuje sisteme protivzračne obrane poput NASAM-a”, rekao je Kahl.

Najnovije vijesti

To Top