BiH

Priča iz čekaonice: Mirsada od sigurne smrti u bh.gradu spasili heroji u bijelom

Foto: Ilustracija

Prava drama odvijala se u JU Dom zdravlja Visoko u petak oko 17 sati, ali je cijeli slučaj na kraju završio dobro.

Sedamdesetjednogodišnji Sarajlija H.M. boravio je na svojoj vikendici u Visokom do trenutka kada je osjetio zdravstvene poteškoće. Kako se malaksalost nije smanjivala, u patnji prijatelja potražio je pomoć Hitne pomoći Doma zdravlja Visoko.

Prema izjavama očevidaca dežurna doktorica pregledala je pacijenta a zatim konstatovala da se radi o ozbiljnom poremećaju srčanog rada.

Kako je kazao naš sagovornik, čuli su kako doktorica u pratnji pacijenta govori da će ga zadržati na opservaciji dok ne ustabili njegove vitalne parametre te će odlučiti o pogodnom trenutku za transport prema bolnici.

Tišinu u čekaonici prekinuo je glas doktorice “Gospodine, gospodine… pacijent ne reaguje, nema pulsa i ne diše… započinjemo reanimaciju”.

Ponovo tišina pa piskutav zvuk nekog aparata popraćen glasom doktorice, “pažnja, šok…” Tišina ! Sjedili smo kao skamenjeni moleći se za čovjeka kojeg nismo ni poznavali.Na svoje tegobe potpuno smo zaboravili. U život nas je ponovo vratio poznati glas doktorice ” Polahko Mirsade, sada je sve u redu. Ne brinite, mi smo tu uz Vas”, opisuje sagovornik.

Kada su to čuli, kaže da su odahnuli jer su znali da je živ.

Nakon nekog vremena doktorica se obratila sinu pacijenta koji je u međuvremenu došao.

Mirsad je doživio srčani zastoj ali smo reanimacijom uspjeli ponovo pokrenuti njegovo srce. Trenutno je dobro, svjestan je i priča. Pripremamo ga za transport pa ćemo ga voziti za KUM pošto je iz Sarajeva. Ne brinite, ići ću i ja sa njim u slučaju da nešto krene po zlu”, kazala je doktorica.

Sagovornik tvrdi da su sarajliju su provezli na kolicima, njegovo lice nisu vidjeli ali su jasno čuli njegov glas i ritmične otkucaje njegovog srca sa aparata koji je bio uz njega.

Ne znamo pacijenta niti našu doktoricu ali im želimo puno sreće i uspjeha u daljnjem radu i živote. Doktorice, danas niste spasili samo njega, spasili ste sve nas u čekaonici.
Nakon cijelog slučaja naknadno su saznali da je dežurni tim u Domu zdravlja Visoko bio u sastavu doktorica Mirela, specijalista urgentne medicine i rukovodilac Službe hitne medicinske pomoći Visoko, medicinska sestra-tehničar Evelina i Ermin.

Pacijentu želimo brz oporavak a našim herojima u bijelom puno sreće u daljnjem radu, poručio je sagovornik.

(Izvor: Hayat.ba)

Najnovije vijesti

To Top