ISTAKNUTE VIJESTI

Osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić: Dodik je pravi čovjek na pravom mjestu

Foto: SRNA – DEJAN RAKITA / PIXSELL

Posebno me raduje njegova dobra koordinacija s novoizabranim članom Predsjedništva BiH, Željkom Cvijanović, istakla je

Osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić tvrdi da je u aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, kao i globalnim svjetskim dešavanjima, novoizabrani predsjednik RS Milorad Dodik “pravi čovjek na pravom mjestu”.

Komentarišući za Srpskainfo 27. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončana agresija na BiH, Plavšić ocjenjuje da nije sporno da bi mnoge stvari u RS, prema njenim riječima, trebale i morale da budu bolje, posebno u ekonomskoj i socijalnoj sferi, ali da je, uzimajući u obzir globalna svjetska dešavanja, RS pokazala da je trajna kategorija.

“RS traje već 30 godina”

– RS traje već 30 godina, što je dovoljan pokazatelj da u njenom sistemu postoji kvalitet. Sve bi moglo biti još bolje, ali ako uzmemo u obzir pritiske koji postoje na njen opstanak otkako postoji, da ti pritisci nisu prestajali od samog potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas, očigledno je da je uspostavljen sistem koji garantuje njenu opstojnost – kaže Plavšić.

Ona, između ostalog, tvrdi da je najveća zamka za srpski narod i RS bilo insistiranje visokih predstavnika i Zapada na provođenju tzv. duha, a ne slova Dejtonskog sporazuma.

– Nije prošlo ni mjesec dana od potpisivanja mirovnog sporazuma a ovi sa Zapada, posebno Amerikanci, tražili su od nas da provodimo duh, a ne slovo Dejtonskog sporazuma. Srbi su spremni da poštuju svako slovo, svaku zapetu koja je potpisana u Dejtonu, ali nema govora o nekakvom “duhu”. To je u interesu svih naroda koji žive u BiH, ne samo srpskog – kaže Plavšić za Srpskainfo.

Saradnja Dodika i Cvijanović

Komentarišući aktuelnu političku situaciju u RS, posebno žestoke podjele i sukobe između vlasti i opozicije, Plavšić navodi da se vjekovna tragedija srpskog naroda ogleda u njegovom nejedinstvu.

– Zamislite gdje bi nam kraj bio da se pridržavamo onog: “Samo sloga Srbina spasava”. Milorad Dodik je trenutno, u ovoj globalnoj situaciji, pravi čovjek na pravom mjestu. Posebno me raduje njegova dobra koordinacija s novoizabranim članom Predsjedništva BiH, Željkom Cvijanović. Takva koordinacija mora da postoji između predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH – smatra Biljana Plavšić.

Najnovije vijesti

To Top