BiH

Elvedin Sedić: Gata je najveća razvojna šansa za USK

“Prije nekoliko dana govorio sam o fokusu političkih aktera, usmjerenom na pregovore oko eventualne većine i uspostave nove vlasti. Jasno je da uspostava vlasti i “stabilne većine“ predstavlja osnov za budući rad, kako Skupštine USK, tako i Vlade USK, ali i svih javnih ustanova i preduzeća kantona”, kaže predsjednik kluba Vijećnika Pomak u GV Bihać Elvedin Sedić.

Navodi da zabrinjava činjenica da se jako mali broj političara, ne samo u kampanji nego i danas fokusira na pitanja od značaja, da niko ne govori o neophodnim reformama i značajnim projektima za dalji razvoj USK.

Izdvojio je jedan vrlo žnačajan projekt koji je neopravdano zapostavljen, pa i zaboravljen od gotovo svih politika u poslijeratnom periodu. Riječ je o lječilištu Gata, koje je nesumnjivo jedna od najvećih razvojnih šansi za USK. Vrlo malo ili gotov nikako se u proteklom periodu govorilo o mogućnostima koje se pružaju. U nekoliko navrata sam iznosio viziju rekonstrukcije, pa čak i izgradnje novog banjsko rekreativnog kompleksa sa svim pratećim sadržajima, čime bi Unsko sanski kanton i njegovi građani dobili jedan savremeni centar za rehabilitaciju, rekreaciju, aktivni odmor i programirane sportske aktivnosti.

“Nekoliko je različitih mogućnosti i načina kako bi ova investicija mogla biti implementirana. Od toga da se dio akumulirane dobiti ZZO USK uz finansijsku podršku iz Budžeta USK izdvoji za ovu namjenu do toga da se zajedničkim ulaganjem kantona, općina i gradova uz prijenos osnivačkih prava po modelu „joint venture“ osiguraju finansijska sredstva i stvore pretpostavke za realizaciju projekta izgradnje novog banjsko rekreativnog kompleksa na području Gate”, navodi dalje Sedić.

Smatra, privatizacija, ali i model javno-privatnog partnerstva je također jedna od mogućnosti da se putem statusnih promjena postojeće privredno društvo, odnosno ustanova reorganizira. Model o kojem bi se u tom smislu moglo razmišljati jeste transformacija ZU Lječilište Gata u dioničko društvo po uzoru na Zdravstveno turistički centar a.d. Banja Vrućica u Tesliću.

“Siguran sam da postoji još nekoliko različitih, vjerovatno i boljih opcija od navedenih, ali sam isto tako duboko ubijeđen, ukoliko ne budemo u okviru politika razvoja Unsko-sanskog kantona o tim mogućnostima razmišljali, razgovarali i na kraju ih implementirali, da ćemo i dalje stajati u mjestu kao i posljednjih 25 godina”, rekao je.

Najnovije vijesti

To Top