Lifestyle

Monika je otišla kod ljekara zbog bolova u stomaku, zadržali su je u bolnici i sve što je stigla da pita bilo je: “Kažete da idem kući bez udova?”

Foto: FACEBOOK/TÓTHNÉ KAPONYA MÓNIKA / SCREENSHOT

Kada je u januaru prošle godine osjetila jake bolove u stomaku, Monika Totne Kaponja (39) nije mogla ni da zamisli da je u životnoj opasnosti i da će iz bolnice izaći u invalidskim kolicima. Odvedena je u hitnu pomoć, a ljekari su brzo ustanovili da joj je stomak perforiran i napuknut i da će biti potrebna hitna operacija.

Ovo stanje ima brojne uzroke kao što su upala slijepog creva, čir i kamen u žuči i do kraja nije jasno šta je tačno Moniki napravilo problem, a komplikacije perforiranog stomaka uključuju sepsu, koja u ozbiljnijim slučajevima može da dovede do gubitka udova. Moniku iz Pečuja u Mađarskoj zadesila je baš ta nesreća.

Prema riječima ove žene, ljekari su ustanovili da je imala izvestan stepen vaskularne okluzije u svim udovima, koja nastaje kada dođe do začepljenja krvnog suda. Iako Monikine tegobe nisu ukazivale na povezanost zdravstvenih problema, jedno što je ljekarima preostalo jeste da joj amputiraju zahvaćene udove.

Lijeva noga joj je amputirana 1. marta, ali je Moniki nekoliko dana kasnije rečeno da ne mogu da spasu ni desnu nogu, koja je nekoliko dana kasnije odstranjena. Ona je 12. marta primila vijest da i njena lijeva ruka, također, mora biti amputirana. Okrenula se svom ljekaru i upitala ga:

“Hoćete da kažete da idem kući bez udova”?

Za tri mjeseca Monika je prošla kroz 16 operacija i rečeno joj je da povećan rizik za ovako ozbiljne komplikacije potiče od genetske bolesti. Tako je nesretna Monika od aktivne žene, za samo nekoliko mjeseci, postala neko o kome sve vrijeeme moraju da brinu majka i suprug Piter. Piter je morao da napusti posao da bi postao njen kućni negovatelj, pomažući joj u svakodnevnim zadacima kao što su kupanje i presvlačenje.

Situacija koja ju je zadesila, Moniku i njenu porodicu je šokirala i prvih nekoliko nedelja nije mogla da izađe napolje. Dodaje i da povremeno pati od fantomskog bola u izgubljenim udovima, a emotivne posljedice bolesti natjerale su je da potraži i psihološku pomoć.

Prije odlaska u bolnicu, Monika je bila veoma aktivna, radeći dva posla, kao menadžer prodavnice i honorarno kao čistačica, da bi joj se život u jednom trenutku zauvijek promjenio.

Najnovije vijesti

To Top