Nogomet

Hrvatska je u četvrtfinalu SP-a nakon penala protiv Japana

(Foto: EPA-EFE)

Nogometna reprezentacija Hrvatske plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon što je u uzbudljivom meču poslije penala pobijedila Japan rezultatom 3:1. Nakon regularnih 90 minuta i poslije produžetaka rezultat je bio 1:1.

Vatreni će u borbi za polufinale igrati protiv boljeg iz duela između Brazila i Južne Koreje koji je na programu večeras.

Prvi su prijetili Hrvati u 8. minuti kada je Tomiyasu pogriješio i dodao loptu do Perišića, koji je izašao sam i neometan pred Gondu, ali mu je japanski golman odbranio. Vatreni su i nakon toga imali više od igre, a u 28. minuti najbolju šansu nije iskoristio Kramarić, koji nije uspio doći do lopte u petercu nakon ubačaja Perišića.

Poslije toga probudio se i Japan koji je prijetio u 41. minuti. Maeda je odlično prošao Modrića, onda su odigrali Japanci dobru akciju, a veliku šansu je propustio Kamada koji je šutirao preko gola sa sedam-osam metara.

Samo dvije minute kasnije Samuraji su poveli. Maeda je pogodio nakon prekida i odbijene lopte pored uspavane hrvatske odbrane za vodstvo Japana 1:0.

Ipak, samo što je počelo drugo poluvrijeme Hrvatska je izjednačila fantastičnim pogotkom Perišića glavom skoro sa 16 metara. Lovren je centrirao s desne strane, a ofanzivac Tottenhama glavom zakucao loptu u mrežu Japanaca za 1:1.

U 57. minuti Endo je šutirao s velike udaljenosti, ali Livaković je izvanredno odbranio, a potom je dvije velike šanse imala i Hrvatska u 63. i 66. minuti.

Fantastičan volej uhvatio je Modrić s distance, ali Gonda je izvadio loptu ispod same prečke, da bi Budimir, odmah nakon što je ušao u igru, glavom šutirao tik pored stative.

Do kraja utakmice ponovo je prijetio Perišić udarcem iz daljine, ali lopta je otišla pored gola, te se nakon 1:1 u regularnom dijelu susreta ušlo u produžetke.

Prvi produžetak nije donio pretjerana uzbuđenja, a najbolju šansu imao je Japan u 105. minuti kada je Livaković odbranio udarac Mitome. U preostalih 15 minuta Hrvatska je mogla do gola preko Majera, ali je slabo šutirao iz dobre situacije, te se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

Livaković je u prvoj seriji odbranio penal Minaminu, a potom je Vlašić bio siguran. Mitoma je potom šutirao za Japan, ali je Livaković opet odbranio, da bi Brozović pogodio za 2:0.

U trećoj seriji Asano je smanjio na 2:1, a Livaja je pogodio stativu. Livaković je skinuo potom i penal Yoshidi, a Pašalić je odveo Hrvate dalje.

Rezultat i strijelci:

Japan – Hrvatska 1:1 / 1:3 penali (Maeda 43′ / Perišić 55′)

Najnovije vijesti

To Top