Regija

Vjeroučitelj djeci govorio da treba poubijati sve muslimane, pritom veličajući Ratka Mladića…”

Foto: JURICA GALOIC / PIXSELL

Sjećam se razgovora s kćerkom kako je vjeroučitelj pohvalno govorio i o činu Hitlera koji je želio istrijebiti sve Židove, rekavši da sada to isto treba napraviti muslimanima, otkrila je majka učenice koja se kući s nastave vratila prepuna dojmova

Tri godine od podizanja optužnice, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu počelo je suđenje Krešimiru Bagariću (43), optuženom da je kao vjeroučitelj na školskom času “širio mržnju, djecu podučavao nabijanju na kolac te iskazivao prezir i nesnošljivost prema pripadnicima srpske manjine”, prenosi Jutarnji.hr.

S obzirom na to da je Bagarić pod lupu policije i tužiteljstva došao zahvaljujući snimku koji je mobitelom snimilo jedno dijete iz OŠ Matija Gubec te 2017. godine, na zahtjev obrane ista je izdvojena iz spisa kao nezakonit dokaz, no tužiteljstvo je na tu odluku podnijelo zahtjev za zaštitu nezakonitosti pa je vijeće Vrhovnog suda utvrdilo da snimak nije trebao biti izdvojen iz spisa. Ali unatoč potonjoj odluci najvišeg suda u Hrvatskoj, zvučni zapis se neće moći koristiti jer su redovni sudovi pri potvrđivanju optužnice pravomoćno utvrdili da je snimak nezakonit dokaz i ta se odluka može naknadno mijenjati samo ako dokaz ide u koristi okrivljenika što ovdje nije slučaj.

Ne smatra se krivim

U trenutku kad je snimak procurio u javnost, u školi se održavao božićni domjenak. Škola se digla na noge i vjeroučitelju dala izvanredni otkaz, a asistentica koja je bila na tom predavanju sama je otkaz dala. Kolektiv je ostao u šoku, a u školi se moglo čuti da im je “Krešo ukrao Božić”.

– Ne smatram se krivim i otklanjam sve što mi se stavlja na teret – rekao je Bagarić na upit suca kakav stav zauzima o optužbi. Prilikom davanja generalija, sucu je još rekao da je na privremenom radu u Njemačkoj na plaći od otprilike 1.400 eura i da je oženjen.

Nakon što je tužiteljstvo predložilo da se tokom postupka pročitaju svi dokazi iz optužnice, Bagarićev odvjetnik Damir Švec usprotivio se čitanju iskaza svjedoka saslušanih u istrazi navodeći da su “oni svoja saznanja crpili iz snimka objavljenog u medijima i koja je proglašena nezakonitim dokazom pa samim time su ti iskazi plodovi otrovne voćke.”

Dobio otkaz u školi

– Nije na obrani temelj dokazivanja krivnje, a mi drugih dokaznih prijedloga nemamo, no napominjem da su svi dosadašnji dokazni prijedlozi kontaminirani. I stoga se ne mogu čitati niti te osobe ispitivati – rekao je Švec, na šta je tužitelj podsjetio da je dosta svjedoka prepričavalo sadržaj predavanja koje su slušali uživo.

Švec je ustrajao na svojoj tvrdnji navodeći da to nije tačno naglasivši da su učenici o svemu progovorili s odmakom od mjesec, ali i da je sama direktorica škole naznačila da je na temelju vijesti odnosno snimka za koji je saznala iz medija kasnije od samog događaja, uslijedio otkaz ugovora o radu.

Podsjećamo, lavina zgražanja krenula je kad su djeca po povratku kući iz škole roditeljima prepričavala ono što su čula na času vjeronauke.

Strašio djecu da će se rat ponoviti

– Mama, znaš što je bilo? Profesor iz vjeronauka nije normalan. Govorio nam je kako se danas ubio general Praljak, a kad smo ga pitali ko je on, počeo nam je govoriti o ratu u Hrvatskoj i BiH te nas strašiti da će se rat ponoviti jer svaka generacija doživi jedan rat – ispričala je majci 29. novembra 2017. godine tadašnja polaznica 8.c razreda OŠ “Matija Gubec” u Zagrebu.

Tokom 45 minuta, koliko je trajao školski čas, Bagarić je pred osmašima, od kojih je neko i snimio djelić te poduke i dao je portalu Index.hr, “širio mržnju i djecu podučavao nabijanju na kolac, pritom iskazujući prezir i nesnošljivost prema pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovijesti”.

Policija, a potom i Državno odvjetništvo, ubrzo su se umiješali u slučaj te su proveli istragu, a nepune dvije godine od otkrića, protiv Bagarića je podignuta i optužnica zbog poticanja na nasilje i mržnju. Tužiteljstvo za posrnulog vjeroučitelja traži 10 mjeseci zatvora, ali i da mu se na osam godina izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja vjeroučiteljske službe.

Pohvalno govorio o Hitleru

– Kćerka je bila pod dojmom i u strahu vjeroučiteljevog izlaganja, jer je pozivao na rat te govorio da će dečki ići u rat i nositi puške. Rekla mi je i da im je rekao kako treba po kratkom postupku objesiti Stipu Mesića i Vesnu Pusić te poubijati sve muslimane, pritom veličajući Ratka Mladića. Ona je znala da je Mladić poznati ratni zločinac pa se šokirala kad je učitelj rekao da je bio pametan te kako je dobro ono što je učinio u odnosu na Muslimane u BiH. Rekla je i da im je govorio kako treba nabiti glave na kolac, ali nije znala kome, a u odnosu na Hrvate rekao je da im bilo prokleto do sedmog koljena. Neki učenici su razgovarali s vjeroučiteljem, a nekima nije bilo jasno uopće šta govori. Asistentica jednog od učenika vrlo je aktivno sudjelovala u toj komunikaciji s vjeroučiteljem i odobravala to što govori – rekla je u tužiteljstvu majka jedne od bivših učenica te škole.

Navodno to nije bio prvi Bagarićev “ispad” već je, otkriva još majka učenice, “komentirao i teroristički napad na Pariz”.

– I tu je vijest komentirao na satu vjeronauka, i tom je prilikom rekao da su za taj napad krivi muslimani, pa je pitao učenike što o tome misle. Moja kćerka je rekla da je to vjerojatno čin ISIL-a i kako su ISIL-ovci muslimani, ali da nisu svi muslimani isti, na što je profesor rekao kako svi muslimani jesu isti te kako ih sve treba pobiti. Sjećam se razgovora s kćerkom kako je vjeroučitelj pohvalno govorio i o činu Hitlera koji je želio istrijebiti sve Židove, rekavši da sada to isto treba napraviti muslimanima, ali i da je od 5. razreda podupirao mržnju prema homoseksualcima, govoreći kako oni nisu ljudi, već bolesnici koje treba pobiti – otkrila je majka učenice koja se kući s nastave vratila prepuna dojmova.

Bio ljut što je Praljak popio otrov

Neprimjerene časove vjeronauke nisu sva djeca jednako doživjela. Dok su neki iskazali strah od možebitnog novog rata koji je Bagarić najavljivao, neka djeca njegove stavove prepune mržnje nisu razumjela, a neka su, pak, ostala samo iznenađena bez posebnih emocija.

Druga majka se, tako, prisjetila kako joj je dijete reklo da se Bagarić u razredu uzrujao nakon presude Praljku.

– Vjeroučitelj im je rekao da će biti rata. Sin nije djelovao zabrinuto, već mu je sadržaj časa bio zanimljiv i smiješan. Ostao je iznenađen. Vjeroučitelja je volio jer je na časovima s učenicima razgovarao o svim temama, a ne samo o onom iz nastavnog programa. Kad je u novembru 2017. u medijima objavljen snimak sadržaja vjeronauke, sin je povikap: “Jao, pa to je na našem času”. Bio je uzbuđen i ljut na onoga ko je snimak dostavio medijima. Učenici su bili pogođeni što je profesoru nanesena šteta. Moj sin, zapravo, nije bio fokusiran na sam sadržaj snimka, već na medijsku objavu. Preslušavši snimku, imala sam potrebu porazgovarati sa sinom te mu ukazati na neprimjerenost takvog izlaganja – pojasnila je majka drugog školarca, naglasivši da su djecu uspjeli usmjeriti na ispravan način razmišljanja te im odvući pozornost od njihova fokusiranja na pronalazak “krivca”.

Majka učenika s čijom je asistenticom navodno razgovarao na času, sve do objave snimka nije znala za sporni čas jer joj sin ništa nije rekao: “Pitala sam sina šta se tačno dogodilo taj dan, pa mi je rekao kako je učitelj bio ljut što je general popio otrov te im je počeo govoriti o Domovinskom ratu, potvrdivši da je snimka autentična, a da je vjeroučiteljev govor doživio kao čas historije”.

Posebno je Bagarić planuo kad je jedan od učenika u školi rekao “onaj koji je popio otrov” jer Praljak ne može biti “onaj” već ima ime, jer “im je Praljak svima spasio život i prije nego što su se rodili”.

Školska pedagoginja koja se odmah uključila u nastali problem otkrila je u razgovoru s jednim od đaka da se vjeroučitelj na učenikovo pitanje ko je general Praljak unervozio odgovorivši mu: “Kako ne znaš ko je Praljak, a znaš raznorazne selebritije”.

(Izvor: Avaz.ba)

Najnovije vijesti

To Top