ISTAKNUTE VIJESTI

AGENCIJE VEĆ OBJAVILE CJENOVNIKE ZA LJETOVANJE: Pripremite novčanike, sve je poskupjelo!

Letovanje, Foto: Profimedia

Letnji aranžmani ove godine mogli bi da budu skuplji i za 40 odsto u odnosu na lani. Najveća razlika primećuje se kod putovanja avionom i boravka u hotelima. Ipak, u turističkim agencijama kažu da se građani već raspituju za odmore, a neki od njih i uplaćuju aranžmane. Naročito one koji su u predsezoni.

– Sve je poskupjelo, a najviše avio-aranžmani, jer su cijene ovog prevoza značajno veće – kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

– Skuplji su i hoteli. Sve zavisi od destinacije i termina. Hoteli su otišli za oko 20, a privatni smeštaj od pet do 10 odsto. Ove cijene su očekivane, ako se uzme u obzir inflacija i da je sve ostalo poskupjelo. Čak i kada se situacija bude stabilizovala, ne znači da će cijene da se vrate na staro.

Kako objašnjava Seničić, ima interesovanja kao i uplata. Uglavnom za predsezonu i postsezonu. I to je prodato u najvećem broju. Egipat i Turska podigle su cijene od 10 do 20 odsto, u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu.

– Nisu, međutim, dogovoreni uslovi i cijene za čarter prevoze, ali do predstojećeg sajma turizma u februaru, to će biti završeno – smatra Seničić. Dosta su dobre ponude za Crnu Goru, Grčku, Tursku, Bugarsku i Egipat. Agencije nude velike popuste za rane uplate i to u cijelosti. Pa ko tačno zna kada će da ide i gde može da dobije jeftiniji aranžman i za 45 odsto. Ipak, kada se tako rano rezerviše put, trebalo bi uplatiti i osiguranje od otkazivanja, kako bi bili sigurni da mogu da povrate novac.

Odmor u Grčkoj, na Krfu, polovinom juna, avio-prevoz, 10 noći i apartmanskim smeštajem, košta oko 330 eura, po osobi. Skijatos i Kefalonija, u tom periodu, isti aranžman, nešto je skuplji, od 370 do 450 eura, po osobi. Aranžmani za Tursku, sedam noći, avio-prevoz i smještaj idu od 520 eura pa naviše. To su cijene za početak sezone.

Najnovije vijesti

To Top