Regija

Tragedija u susjedstvu: Sedmogodišnjak preminuo nakon spuštanja niz tobogan na bazenu

Sloveniju je potresla tragedija u kojoj je život izgubio sedmogodišnji dječak koji se utopio u bazenu u poznatim termama Ptuj.

Spasioci su odmah reagovali kako bi spasili dijete i pokušali ga reanimirati do dolaska hitne pomoći. Vidno potreseni, dali su sve od sebe kako bi ga spasili, kažu svjedoci, prenose Nezavisne.

Kako pišu Slovenske Novice, dijete je bilo na proslavi rođendana.

Spasioci su iz bazena dječaku pružili prvu pomoć do dolaska Hitne pomoći Ptuj koja je dječaka potom prevezla u Opću bolnicu Dr. Jožeta Potrča Ptuj, objavila je Uprava Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje.

Policijska uprava Maribor saopćila je da je dječak preminuo u bolnici.

– Oko 12.30 sati, PU Maribor dobila je dojavu o incidentu gdje se u bazenu utopilo dijete. Dječak je prevezen u bolnicu, ali je uprkos ljekarskoj pomoći preminuo u bolnici. Policija intenzivno prikuplja informacije o okolnostima događaja. Na mjestu događaja dežurni su istražni sudija i državni tužilac, rekla je Anita Kovačič Čelofiga, glasnogovornica mariborske policijske uprave.

Bio je to potresan događaj za sve prisutne. Tragedija je pogodila i posjetioce i zaposlenike Termi Ptuj.

– Tokom tragičnog događaja, jedno dijete ležalo je bez svijesti, te je kasnije umrlo u bolnici. Tokom događaja u vodenom parku bilo je prisutno kompletno potrebno osoblje. Na mjestu nesreće, hitnu pomoć su odmah pružili spasioci. Nakon dolaska Hitne, prebačen je u bolnicu ali je kasnije preminuo. U postupku s nadležnim tijelima učestvuju i predstavnici Termi Ptuj. Istraga okolnosti još je u toku, a uzrok incidenta za sada nije poznat, objavili su iz Termi i dodali da su šokirani i izrazili saučešće porodici.

Naveli su i kako su nadležnim organima dostavili traženu dokumentaciju, uključujući i dokaz o odgovarajućem broju i osposobljenosti spasioca iz vode, potvrdu o odgovarajućem broju animatora plivačkog kluba koji su sprovodili animaciju, te potvrdu o pregledu i tehničkoj ispravnosti kupališnih objekata i opreme.

Prema nezvaničnim informacijama, rođendanska zabava na kojoj je bilo desetak djece bila je pri kraju, dio djece još se spuštao niz tobogan s kojeg je nesretni dječak izašao nepomičan, a nakon slijetanja u vodu, počeo se daviti.

Više će otkriti istraga u kojoj su, osim policajaca i kriminalista PU Maribor, učestvivali i dežurni istražni sudija Okružnog suda u Ptuju i tamošnji dežurni državni tužilac koji će zajedničkim snagama pokušati da rasvijetle sve okolnosti. O događaju je obaviještena i Inspekcija za prirodne i druge nesreće.

Dežurni mrtvozornik naložio je obdukciju kako bi se utvrdilo da li je dječak, za kojeg se pretpostavlja da je plivač, zbog mogućeg udarca ili pogoršanja zdravstvenog stanja izgubio svijest.

Najnovije vijesti

To Top