ISTAKNUTE VIJESTI

Savka zasutavila voz i spasila djevojku sigurne smrti: Penzionerka spriječila tragediju!

Na željezničkoj pruzi u Raškoj spriječena je tragedija, a život jedne mlade žene je spašen zahvaljujući penzionerki Savki Vulović koja je dala sve od sebe i signalizirala mašinovođi da se na pruzi nalazi žena!

Sve se dogodilo 20. januara u Raški oko 16.30 sati kada je žena stala na šine u namjeri da sebi oduzme život. U tom trenutku je nailazio voz koji ide linijom Kraljevo-Raška, a Savka je sve to vidjela i nesebično reagovala kako bi spasila djevojku. Naime, ona je stala uz prugu, nagela se naprijed i mahala mašinovođi da stane, prenosi Kurir.

Brzo se približavao

Vraćala sam se iz šetnje i primijetila sam da jedna djevojka šeta po pruzi. Djelovala je konfuzno, a mislila sam da će se ona skloniti sa pruge u nekom trenutku. Ja sam potom ušla u svoju kuću, koja se nalazi 20 metara od pruge – počinje svoju priču ova hrabra penzionerka:

Ubrzo sam iz kuće začula galamu komšija i djece. Pogledala sam kroz prozor i vidjela da je ta devojka i dalje na šinama. Baš u tom trenutku se čulo da nailazi voz. Brzo se približavao.

Kako kaže Savka, potom su uslijedili dramatični trenuci, a djevojku su sekunde dijelile od smrti.

Pokušala sam da razgovaram sa njom, da je ubijedim da se skloni, ali ona je odbijala svaki vid komunikacije. Vidjela sam da nemam mnogo vremena, voz je bio sve bliže i bliže… Bez daha sam potrčala u susret lokomotivi i mahala sam objema rukama mašinovođi, da mu dam znak da stane. Mislila sam da će on prije vidjeti mene kako mašem i skačem nego nju i da će mu to biti jasan signal da nešto nije u redu i da treba da stane – priča sagovornica.

Savkin znak upozorenja mašinovođa je, na svu sreću, prepoznao.

Čovjek je bio priseban, kočio je i uspio je da zaustavi kompoziciju i to tik ispred djevojke. Ma, čini mi se da je na milimetar od nje stao. Ja sam osjetila jedan vid olakšanja, nije je pregazio na moje oči. Ne znam kako bih to podijnela – kaže ova skromna žena i dodaje da dok je ova dramatična situacija trajala nije osjećala strah.

Meni je samo bilo u glavi da je ne udari, da ne dođe do tragedije, da je spasim, pa poslije šta bude. E, poslije nekog vremena, kada se sve završilo, kada sam došla kući, uznemirila sam se i osjetila neki strah. Ali, na kraju svega, najvažnije je da je jedan mladi život sačuvan – prepričava Savka kako se osjećala.

Kako dalje dodaje, pošto je stao i izašao iz voza, mašinovođa je pozvao policiju i Hitnu pomoć.

I pošto je voz stao, djevojka je ostala na pruzi. Odbijala je da razgovara sa nama. Tek kada je došla ekipa Hitne pomoći ona je nekako pristala da pođe sa njima i odveli su je u bolnicu – navodi penzionerka iz Raške i dodaje:

Živim blizu pruge godinama i do sada nikada nisam imala sličnih situacija. Kako saznajemo, djevojka koja je željela sebi da oduzme život hospitalizovana je u kraljevačkoj bolnici.

Najnovije vijesti

To Top