Regija

Ne mogu mu ništa ni snijeg, ni zima: Enver Beganović nastavio svoj put do Meke

Foto: Anadolija

Cilj mi je da do 15. juna stignem do Meke. Inspirisalo me je to što sam osjetio da sam se udaljio od vjere, kaže on

Enver Beganović (52) prepješačit će 6.600 kilometara kako bi iz austrijskog Velsa, gdje živi, stigao do Meke i obavio hadž.

Beganović je trenutno u Sjenici, na Pešterskoj visoravni gdje je napravio pauzu.

– Proći ću kroz neke zemlje bivše Jugoslavije, svratio sam do Cazina gde sam rođen, bio sam do Istre, posetio sam svoju majku i rodbinu.

Proći ću kroz 12 država, krenuo sam iz Austrije, preko Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, sada sam u Srbiji, pa idem u Makedoniju, Bugarsku, Tursku, Irak i tako sve do Meke – rekao je Beganović za Anadoliju i dodao da mu ne smetaju temperature koje su ispod nule ali ni snijeg koji danima pada u ovom kraju Srbije.

Beganović kaže da se za ovaj poduhvat spremao pola godine i da dnevno prelazi od 35 do 60 kilometara, u zavisnosti od vremenskih uslova.

– Cilj mi je da do 15. juna stignem do Meke. Inspirisalo me je to što sam osjetio da sam se udaljio od vjere. Trebalo mi je malo više vremena za sebe, osjetio sam da bi svoj život trebalo da analiziram.

Ovaj današnji način života je nametnut i ja sam se sve više osjećao udaljen od vjere. Moji roditelji su me učili da vjerujem i da se Bogu molim i da mu budem zahvalan – rekao je Beganović.

(Izvor: Avaz.ba/Anadolija)

Najnovije vijesti

To Top