BiH

Preminula nana Hanka u 101. godini života

Jučer u 101. godini nakon kraće bolesti preminula je nasjtariji stanovnik Gračanice i okoline nena Hanka Šestan.

“Dnevni avaz“ je u više navrata pisao o potresnoj životnoj priči o ženi koja je kao mlada djevojka sa grupom Bošnjaka iz sela Stragačevo kod Rudog u drugom Svjetskom ratu, pobjegla u šumu, da bi od neprijatelja sačuvala živu glavu.

Jubilarni 100. rođendan

Skrasila se u selu Lohija Donja kod Gračanice. Učestvovala je na Omladinskoj radnoj akciji (ORA) “Pruga Doboj – Tuzla“, a kasnije se udala za Omera Šestana koji je preminuo. Živjeli su dosta težak život, bavili se poljoprivredom, a imali su i svoju vodenicu potočaru, pa su narodu žito mljeli.

Šestog maja, kada je nana Hanka navršila stotinu godina, u njenu kuću, koja je bila pokrivena improvizovanim krovom na i koja je prokišnjavala, stigle su brojne čestitke, a na stolu se našlo i 14 torti.

Dolazili su i mladi i stari, da nani požele još koju godinu života. Rekla nam je da je zdravlje dobro služi, da je ispostila cijeli ramazan, a onda je objelodanila i svoju posljednju želju, da dok je živa da dočeka da joj se kuća pokrije pa kada bi odmah umrla – rekla je nena koju je voljela cijela okolina.

Akcija dobrih ljudi

Nakon objavljeng teksta u “Dnevnom avazu“, dobri ljudi su se organizovali, a akciju je pokrenuo Adil Kurtović Belo, humanista iz susjedne Miričine. U pomoć je priskočila gradska uprava Gračanice, poduzetnici, udruženja iz inostranstva, pojedinci i kuća je pokrivena, a nadzidan je i sprat.

Nije bilo dana, a da nana Hanka ne izađe iz kuće i ne pogleda kako radovi napreduju, pa je često pustila suzu radosnicu. I dočekala je da joj se ispuni posljednja želja.
Glasala i sa 101 godinom

Na drugi, bolji svijet otišla je pune duše.

I još jedna zanimljivost vezana za nenu Hanku. Ona je iako bolešljiva, dovezena na biračko mjesto Lohinja Donja i uz pomoć unuka Omera je glasala, kako je rekla da nam svima bude bolje.

Dženaza Hanki Šestan održat će se danas na mezarju Meraje u 14 sati.

Najnovije vijesti

To Top