Rukomet

Večeras finale SP-a u rukometu: Danci žele ući u historiju, na putu im stoje Francuzi i njihov veliki niz

U današnjem finalu Svjetskog rukometnog prvenstva večeras u 21 sat igrat će Danska i Francuska.

Pprvobitni termin finala u Štokholmu je bio zakazan za 20:30 sati, no organizatori su bez objašnjenja pomaknuli satnicu za pola sata.

Danci večeras mogu postati prva reprezentacija u historiji koja je osvojila zaredom tri svjetska prvenstva. Prvaci su bili kod kuće 2019. i pretprošle godine u Egiptu, a sada im na putu do ispisivanja historije stoje Francuzi koji u utakmicama za zlato imaju impresivan skor.

Naime, Francuzi su do sada sedam puta igrali za titulu svjetskih prvaka, a samo su jedno izgubili i to prije 30 godina kada su na SP-u u Švedskoj 1993. godine u finalu izgubili od Rusije. Od tada su osvojili svih šest zlata kada su stigli do finala.

Danska i Francuska su se do sada četiri puta susretale u finalima velikih takmičenja, a uspješniji su bili Francuzi. U finalu SP-a u Švedskoj 2011. pobijedila je Francuska nakon produžetaka (37:35), a tri godine kasnije Francuska je bolja u finalu EP-a u Danskoj (41:32).

Potom je došao na red da Danska trijumfuje i to u finalu Olimpijskih igara u Rio de Jaineru 2016. (28:26), a njihov posljednj dvoboj se desio u finalu OI u Tokiju 2021 kada je Francuska slavila rezultatom 25:23.

U 18 sati Španija i Švedska igrat će za treće mjesto. Španjolci love petu medalju na SP-ima i treću bronzu, a Švedska se nada 13. odličju, odnosno petoj bronzi.

Obje utakmice možete pratiti na kanalima Arena Sporta.

Najnovije vijesti

To Top