ISTAKNUTE VIJESTI

PoMAK: Osuđujemo javno izrečene prijetnje kandidata Abdića kandidatu za gradonačelnika Bihaća Elvedinu Sediću

Oštro osuđujemo prijetnje koje je kandidat Hamdija Abdić u sinoćnjoj debatnoj emisiji kandidata za gradonačelnika grada Bihaća na RTVUSK uputio svom protukandidatu Elvedinu Sediću.

Nedopustivo je da se u 21. stoljeću, na demokratskim izborima koji podrazumjevaju zagarantirano pravo na iznošenje mišljenja, stavova i slobodno izražavanje, prijeti protukandidatu u emisji uživo, porukama koje stvaraju osjećaj nelagode i nesigurnosti kod građana te ugrožavaju ličnu sigurnost kandidata Elvedina Sedića.

Uz puno uvažavanje ličnosti Hamdije Abdića kao ratnog komandanta i doprinosa koji je u ratnom periodu pružio našem gradu i građanima, smatramo da je takav vid komunikacije u političkom i javnom diskursu apsulutno neprihvatljiv, bez obzira od koga dolazio.

Upravo zbog takvih istupa kandidata Abdića potvrđuje se tvrdnja da je SDA kao ozbiljan politički subjekt trebala i morala u utrku za tako ozbiljnu poziciju kakva je pozicija gradonačeknika, ponuditi kandidata koji je u stanju prihvatiti drugačije mišljenje od vlastitog, kao i kritiku, u istoj mjeri i na isti način kako je i on spreman da kritikuje druge protukandidate.

Na raniju javnu prijetnju bližeg srodnika kandidata Abdića putem društvene mreže Facebook, nakon prve debatne emisije na FTV, gdje je poručio da će Sedića “svezati za šljivu”, nismo reagovali. Međutim, nakon što je u debatnoj emisiji kadidat Abdić lično, u nekoliko navrata zaprijetio svom protukandidatu Elvedinu Sediću riječima “znam ja još svašta iz praktičog dijela, pazi da ne bi osjetio” i “mene ljudi znaju svakako, u ovom i onom svijetlu, volio bih da me ti ne upoznaš”, smatramo da smo dužni takvo ponašanje javno osuditi, te prijaviti nadležnim organima i CIK-u, u smislu kršenja člana 7.3, stav 1, tačka 7 Izbornog zakona BiH.

U duhu demokratije, te radi javnosti koju su takve poruke uznemirile, očekujemo javno izvinjenje kandidata Abdića i stranke čiji je kandidat za takvo ponašanje, ostavljajući mogućnost da je kandidat Abdić te prijetnje izrekao u afektu. Ili bi kandidati i građani drugačijeg mišljenja i pogleda od Abdića ipak trebali strahovati?

Najnovije vijesti

To Top