BiH

PTICA DŽENNETSKA: Na Ahiret preselio Hrustić (Vehbija) Dženan

Tužnim srcem javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je dana 1.02.2023.god na Ahiret preselio naš dragi Hrustić (Vehbija) Dženan u 2.godini života.

Dženaza će se klanjati u subotu 04.02.2023. godine u 15h, ispred mezarja Stražište a ukopat će se na mazarju Stražište – Višegrad.

Da mu dragi Allah dž.š podari Džennet a porodici sabur.

Kada nam se desi da, dok listamo po društvenim mrežama, naletimo na vijest da je neko preselio na ahiret, u nama se javi želja i potreba da izrazimo saučešće porodici. Šta napisati?

Sad konkretno. Pojava pisanja El-fatiha ispod smrtovnice ima dvije implikacije:

druga – nema nikakve logike da ispod jedne smrtovnice, recimo na Facebook-u, piše na stotine komentara El-fatiha. Ako postoji opravdana potreba (npr. dova na murad-želju) da se neko podsjeti ili nekome sugerira da prouči dovu ili fatihu, dovoljno bi bilo da autor ili onaj ko objavljuje napiše El-fatiha. Valja naglasiti da svi oni koji napišu El-fatiha u komentaru ispod smrtovnice na društvenoj mreži ne čine nikakvu dovu za merhuma, jer sama riječ El-fatiha, u ovom kontekstu, ne znači ništa, osim „Otvaranje“. Iako je naš nijet, naša namjera plemenita, pisanjem El-fatiha u komentaru ne činimo neki hajr za merhuma

Zato, u buduće, kada naletimo na objavljenu smrtovnicu na društvenim mrežama napišimo dovu svojim riječima, ali i spomenimo kur’anski ajet kojim se u našoj islamskoj treadiciji izražava saučešće – Inna lillahi we inna ilejhi radži’un – što znači: „Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo!“ (sura AEl-bekare 156)

Najnovije vijesti

To Top