BiH

Tim medicinskog osoblja iz Kantonalne bolnice u Bihaću kreće u Tursku da pomogne unesrećenima

Tim ljekara i medicinskih tehničara iz Kantonalne bolnice u Bihaću, organizovan je i spreman za odlazak u Tursku kako bi se pridružili humanoj misiji spašavanja života povrijeđenima u razornim potresima u Turskoj.

Krajiški medicinski tim koji je pripravan odgovoriti pozivu za polazak u Tursku čine: doc. dr. Hajrudin Halilović, prim. dr. Samir Muminović, prim. Edis Tatlić, dr. Alen Dervišević i dr. Zilha Hasanović te tim instrumentarki i anestetičara.

Vođa krajiškog medicinskog tima koji se stavio na raspolaganje za odlazak u Tursku, dr. Hajrudin Halilović informisao je službeno o ovom premijera Unsko-sanskog kantona kako bi se u daljim kontaktima i koordinaciji sa višim nivoima vlasti i ambasadom Turske u BiH mogao planirati polazak bh medicinskih timova u stradala područja.

– Federalno Ministarstvo zdravstva je apelovalo da se formiraju timovi po kantonima i kliničkim centrima, radi organizacije odlaska medicinskih timova u područja pogođena zemljotresima Turskoj u skladu s potrebama i u koordinaciji sa Ambasadom Republike Turske u BiH. Mi smo odmah, na dobrovoljnoj osnovi, formirali medicinski tim koji je spreman krenuti u misiju pomoći, kazao je dr. Halilović.

Premijer USK se zahvalio je medicinskim radnicima koji su iskazali spremnost za odlazak i pružanje pomoći nastradalima u Turskoj . Proces organizacije i upućivanja timova koordiniraće Federalno ministarstvo zdravstva u skladu sa zahtjevima Ambasade Turske da bi se efikasno reagovalo u raspoređivanju medicinskih i spasilačkih timova u stradalim područjima, a Vlada USK ponudila je pomoć u svim raspoloživim kapacitetima, kaže premijer USK.

(Izvor: Dijasporainfo.net)

Najnovije vijesti

To Top