ISTAKNUTE VIJESTI

Konaković:“ Letim ekonomskom klasom, nisam plaćao VIP-ove u Beču. Ona mnogo koštaju. To su godišnja primanja nekoga u BiH!

Foto: N1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine sinoć je bio gost Pressinga. U emisiju je došao bez pratnje koja brine o sigurnosti ministara te je naveo kako je “izmišljotina da pratnja mora uvijek biti uz ministra”.

Nije tačno da pratnja mora sa vama i u prodavnice i frizeraje. To je izmišljotina. Na svakom koraku pokazujemo drugačiji pristup. Profesionalce iz Direkcije sam pitao šta ja moram i da li moram imati kućicu ispred kuće. Rekli su mi da ne moram ako ne želim i rekao sam da neću. Neću rotacije. Kada je institucija u pitanju, kada putujemo, nemojte nikoga gurati s ceste. Vozite kao da vodite svoju djecu. Ne želim praviti sada samopromociju”, rekao je Konaković za N1.

Na konstataciju da bi ovim izjavama da se kreće bez pratnje moga ugroziti sebe zbog onih koji mu žele nauditi, kazao je kako su mu “željeli nauditi i prije ovog posla”.

“Pa sam živ i zdrav, hvala Bogu”, dodao je.

Govoreći o rasipništvu u Ministarstvu vanjskih poslova BiH kada su u pitanju putovanja, kazao je kako će sve istražiti i objaviti, ali da garantuje da je bilo dosta “turističkih putovanja na koje je potrošeno stotine hiljada KM”.

“Moja putovanja su danas izgledala potpuno drugačije. Letim ekonomskom klasom, nisam plaćao VIP-ove u Beču. Ona mnogo koštaju. To su godišnja primanja nekoga u BiH. Nikada u životu nisam letio biznis klasom. Možda nekada kada imate važan brzi sastanak, da ne dođete nenaspavani, nekad možda postoji ta opravdanost. Neki su savjetnici članova Predsjedništva letjeli biznis klasom”, rekao je Konaković.

Naveo je kako je u petak prije putovanja poslao poruku ambasadoru Kozariću i rekao mu da, ukoliko dođe do nekog propusta, “ne rezeviše VIP salone koji koštaju i do 10.000 KM”. On mu je, kako kaže, rekao da neće. Ipak, tvrdi da je neko iz MVP pokušao rezervisati VIP salon, greškom ili ne, ali da su na kraju to otkazali.

“Putovanje na Maldive – dat ćemo sve informacije, bilo je članova porodice. Bivši ministar putovao je na Bali, putovalo se na Kubu. Garantujem da se su stotine hiljada KM potrošene na turistička putovanja. Svaki moj let i put znat će se gdje sam i zašto sam putovao. Neće biti turističkih putovanja. Hvala Bogu imam novca da to sebi platim”, poručio je Konaković.

(Izvor: N1)

Najnovije vijesti

To Top