Svijet

Šef turske svemirske agencije: Oružje za izazivanje zemljotresa postoji

Foto: EPA-EFE

Šef turske svemirske agencije Serdar Hussein Yildirim na jednom naučnom izlaganju iznio je poprilično šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove zemljotrese.

On je rekao da postoje sistemi naoružanja koji rade po principu lansiranja dugačkih metalnih stubova iz svemira, koji se onda zabijaju duboko u zemlju i izazivaju zemljotrese:

“Ne možete ništa da uradite u prostoru od svemira do Zemlje. Posebno u zemljama poput nas. Ništa! Dozvolite mi da vam dam primjer. Kažem ovo jer sam vidio kako rade na takvom sistemu naoružanja, a ono je vrlo jednostavno”, tvrdi Yildirim.

On je takvo oružje uporedio sa stubovima ulične rasvjete, visokih osam do deset metara.
“Unutar njih nema nikakvog eksploziva, ali to je metalna šipka napravljena od tvrdog materijala legure titanijuma. Stavili su u satelit određenu količinu, a onda ih ciljaju i lansiraju na Zemlju”, pojašnjava.

Yildirim je još jednom podcrtao da je riječ o oružju nezamislive snage od koje jednostavno nema odbrane.

“To je kao kolac, oštar vrh. Na primjer, ne daj Bože, negdje da padne, nećemo sada da imenujemo scenario katastrofe, ali čim padne na zemlju prodire do pet kilometara duboko u zemlju. To se dešava veoma brzo i stvara zemljotres magnitude 7-8 stepeni. Usljed udara sve što se tamo nalazi biće uništeno. Vidite, ovdje nema oružja, nema eksploziva, nema bombi, ništa slično. Ali postoji takva sila koja dolazi iz svemira i nemate šanse da je vidite, zaustavite ili da se odbranite”, dodao je.

Nije poznato da li su ove njegove tvrdnje povezane sa zemljotresom koji je Tursku pogodio 6. februara ove godine, a koji je iza sebe ostavio pustoš i preko 50 hiljada poginulih.

Naučne tvrdnje o postojanju ovakvih sistema za sada nisu zvanično poznate.

(Izvor: Klix.ba)

Najnovije vijesti

To Top