Lifestyle

Kardiolog Nabil Naser o Zakonu o zabrani pušenja u FBiH: Nargila je opasnija nego duhanski proizvodi

Zakon u Federaciji BiH kojim će biti zabranjeno pušenje u restoranima i kafićima, a koji stupa 20. maja na snagu, izazvao je mnoštvo reakcija. Naime, ovim zakonom, koji je izglasan u martu 2022. godine, kontrolira se i ograničava upotreba duhana i duhanskih proizvoda.

Najviše pažnje izazvalo je pitanje da li se ovim zakonom zabranjuje upotreba nargila te šta će biti s kafićima kojima su nargile primaran dio zarade. Mišljenja su bila različita te su mnogi smatrali da nargila, tačnije vodena lula ne ulazi u okvire zabrane pušenja jer nije duhanski proizvod.

Međutim, u članu 2., gdje se navodi na šta se sve odnosi ovaj zakon, stoji i definicija da je “vodena lula naprava za pušenje kod koje dim prolazi kroz posudu s vodom i hladi se prije udisanja kroz savitljivo crijevo. Vodena lula podrazumijeva nargilu, hookah, šišu”.

Pridržavanjem Zakona o zabrani pušenja se može utjecati na smanjenje bolesti uzrokovanih pušenjem i trovanjem respiratornih organa.

Nargile su nova opasnost koja je došla u BiH, mišljenja je prof. dr. Nabil Naser, kardiolog, te dodaje da, prema statistici Evropskog udruženja kardiologa, kao država smo zemlja visokog rizika za kardiovaskularna oboljenja.

“U BiH se umire daleko više nego u drugim evropskim zemljama, nalazimo se skoro na prvih deset mjesta po smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti”, naveo je prof. dr. Naser za Avaz.

Istakao je i to da daleko kraće živimo, a jedan od faktora rizika je pušenje, bez obzira na to o kojem se vidu pušenja radi.

“Jedna nargila je skoro kao deset kutija cigareta. Opasnija je nego duhanski proizvodi. Opasna je za pluća i izaziva malignom te kardiovaskularna oboljenja”, istakao je Naser.

U Zakonu o zabrani pušenja na javnim mjestima navodi se na koji način se moraju provoditi smjernice, odnosno “u objektu u kojem se isključivo poslužuje piće vlasnik, odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja”.

Prema iskustvu dr. Nasera, kod velikog broja mladih ljudi ustanovljene su razvijene femične bolesti pluća i vrlo teška oboljenja srca, a nemaju čak ni 30 godina. Uzrok je pušenje.

Najnovije vijesti

To Top