Svijet

Katolički svećenici silovali na hiljade djece: Crkva moli žrtve za oprost

Izostale su “konkretne mjere” koje bi omogućile da se u budućnosti izbjegne zlostavljanje i da se zajamči pomoć žrtvama

Portugalska Katolička crkva odlučila je uputiti izvinjenje žrtvama seksualnog zlostavljanja koja su nad djecom počinili članovi Crkve, a odnosi se na njih najmanje 5000.

– Molimo sve žrtve za oprost: sve one koji su hrabro svjedočili o zlostavljanju nakon toliko godina šutnje, kao i one koji i dalje duboko u srcima nose bol i još je ni s kim nisu podijelili – rekao je u petak u Fátimi predsjednik Portugalske biskupske konferencije (CEP), biskup José Ornelas.

Crkva je reagirala na izvješće neovisnog istražnog povjerenstva predstavljeno sredinom februara, u kojem je iznesena brojka od 4815 potvrđenih slučajeva seksualnog zlostavljanja u posljednjih 70 godina. No vjerojatno je od pedesetih godina prošlog stoljeća bilo puno više slučajeva zlostavljanja, rekao je svojedobno šef komisije Pedro Strecht.

Informacija je popraćena kritikama udruženja žrtava i katoličkih vjernika.

“To je korak unatrag”, požalio se u intervjuu za list Publico Jorge Wemans, jedan od potpisnika otvorenog pisma, nakon kojeg je oformljena komisija.

Izostale su “konkretne mjere” koje bi omogućile da se u budućnosti izbjegne zlostavljanje i da se zajamči pomoć žrtvama. Biskupi jesu izrazili nelagodu i žaljenje zbog slučajeva zlostavljanja, no izostalo je njihovo suosjećanje, komentirao je novinar Publica.

Lisete Fradique iz portugalskog ogranka katoličkog reformskog pokreta ‘Mi smo crkva‘ kazala je da je “šokirana” planom biskupa koji kane održati komemoraciju za žrtve zlostavljanja na katolički Svjetski dan mladih početkom augusta u Lisabonu.

– Golema je to bol. Kombinirati takva dva događaja – rekla je novinarima Lisete upozorivši da će tako sve žrtve to morati ponovno proživljavati.

Najnovije vijesti

To Top