ISTAKNUTE VIJESTI

Ambasador Murphy upozorava: Za eventualne blokade kažnjavat ćemo lidere!

Američki ambasador prozvao je SDA kazavši da je neprihvatljivo da sada za blokadama posežu oni koju su se ranije žalili na blokade

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy poziva na što brži dovršetak uspostave vlasti, posebno u bh. entitetu RS, uz ocjenu da postoji jasna parlamentarna većina u entitetu koju treba poštovati te uz indirektni poziv upućen SDA da odustane od blokada.

Od početka ove sedmice teče rok od 30 dana u kojem novoizabrana predsjednica entiteta Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ BiH) treba imenovati novu vladu tog entiteta.

HDZ BiH te osam stranaka bošnjačko-građanskog bloka ranije su dogovorili uspostavu vlade iz koje bi bila isključena SDA, no potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, koji je iz te stranke, najavio je kako će uskratiti potpis na odluku o imenovanju vlade iz koje bi njegova stranka bila isključena, piše Hina.

Po ustavu Federacije supotpis dva dopredsjednika nužan je na odluci o imenovanju vlade i za sada nema naznaka kako će taj problem biti riješen.

Ambasador Murphy kazao je kako SAD, kao i cijela međunarodna zajednica prate što se zbiva i očekuju da se vlada što prije formira.

– Pomno pratimo šta se zbiva i za bilo kakvu vrstu blokade smatrat ćemo odgovornima one političke lidere kojima je bitan osobni politički probitak, a ne probitak njihovih glasača – rekao je Murphy.

Sličnu poruku jučer je u ime Europske unije političkim strankama u BiH poslao i šef delegacije EU Johann Sattler.

Američki ambasador prozvao je SDA kazavši da je neprihvatljivo da sada za blokadama posežu oni koju su se ranije žalili na blokade. Time je aludirao na tvrdnje iz SDA da je HDZ BiH kočio uspostavu nove vlade Federacije nakon izbora provedenih 2018., zbog čega je i dalje u tehničkom mandatu ona koja je izabrana još 2014.

Murphy je istaknuo kako su političari uoči posljednjih izbora dali jasna obećanja o provedbi reformi i potpori euroatlantskom putu BiH i sada to trebaju provesti.

– Pozvat ćemo ih na odgovornost. Već smo poduzimali konkretne mjere zbog antidejtonskog djelovanja i i činit ćemo to opet ako bude potrebno – zaključio je Murphy, prenosi Index.

Najnovije vijesti

To Top