Lifestyle

Mila ima 33 godine i skoro cijela plata joj na kraju mjeseca ostane na računu. Evo u čemu je trik

Foto: Shutterstock, privatna arhiva

Iako je već u četvrtoj deceniji života i iako su mnogi od nje očekivali da će se svakog trenutka iseliti iz roditeljskog doma i započeti samostalan život u odvojenom stanu, Mili Pavlović (33) sa Novog Beograda ova ideja nije “ni na kraj pameti”. Razlog tome je, kako kaže za Nova.rs, jednostavan i očigledan – skoro cijela plata ostane joj na računu jer u zajedničkom stanu sa roditeljima, bakom i dekom i dvije godine starijim bratom, ne plaća apsolutno ništa. Doduše, ponekad plati račun za svoj mobilni telefon i napuni rezervoar na svojoj ‘tojoti jarisu’ jednom mjesečnom. Kaže, dosta od nje.

Mila, brat Milan, mama, tata, baka i deka žive u stanu od 80 kvadrata. Svako od njih ima „neka“ novčana primanja, osim majke koja je čitav život domaćica. Deka je, pritom, švajcarski penzioner i mjesečno dobija najviše para – oko 1025 eura,

„Deka ima dobru penziju, on je duša od čovjeka, neće eur jedan da mi uzme za troškove. Pritom, tata je tek pred Novu godinu otišao u penziju i dobija oko 300 eura, a baki svakog mjeseca leže oko 270 eura. Milan sa završenom srednjom školom zarađuje 600 eura, dok je moja plata sa fakultetskom diplomom 900 eura Kad sve saberemo i oduzmemo, i meni i Mići i te kako odgovara da živimo svi zajedno s obzirom da ne plaćamo skoro ništa“, objašnjava nam Mila.

Ipak, pošto je u stalnom radnom odnosu skoro deset godina, Mila ipak na neki način doprinese životu u zajednici.

„Plaćam račun za telefon 50 eura i natočim gorivo dva puta mesečno po 50 eura, što znači da mi ostane više od 900 eura. Naravno, kada me pozovu ukućani da treba nešto da kupim u povratku sa posla, obavezno poslušam. To je par stotina eura. Ipak, na računu mi ostane više od pola plate. Pa ko onda ne bi živio sa roditeljima?“, pita ova djevojka.

Slična situacija je i sa njenim bratom kojem, takođee, skoro pa cijela plata ostane netaknuta.

„Milan ponekad plati svoj račun za telefon od 50 eura. Kako kad, deki bude žao, kao ga zeza i govori mu ‘Mićo, daj pare’, ali se šali. Deka ne bi uzeo pare od nas nikada. S druge strane, tata se ponekad ljuti što ne učestvujemo u svim troškovima. Međutim, nije da baš ne pomažemo nikako, tu smo uvijek kada treba da ih odvedemo ljekaru, pa na pijacu… Da ne živimo zajedno, ko bi ih vozio iznenada negdje kada treba?“

U ovoj velikoj zajednici u kojoj žive čak tri generacije, Mila je uspjela da „ušteka“ priličnu svotu novca. Kaže da je više zarađivala na prethodnom poslu, kada joj je, kako priča, ostajalo cijelih 1.000 eura na računu.

„Završila sam Fakultet političkih nauka, čak i master studije, tako da sam fino zarađivala od samog početka, a posebno vremenom kako sam napredovala u poslu. Prethodno radno mjesto je bilo odlično jer sam imala dobru platu, ručak na poslu, tako da nekada za ceo dan ne potrošim ni eur“.

Što se tiče ostalih troškova, kaže da najviše para ode na hranu, odnosno na kupovinu namirnica, čak 350 eura mjsečno.

„Pošto nas ima dosta u kući i potrebno nam je sve i svašta, petkom vodim majku u nabavku u neki od supermarketa, pa nakupujemo za cijelu nedjelju. Svaki put potroši oko 150 eura. To plaćaju moji, kako ko stigne. Nekad tata da karticu, nekad deka ili baka keš. Bogu hvala, svi dobro jedemo, tako da kod hrane ne štedimo. Svaki dan jedemo meso, povrće je obavezno, a domaći kolač se podrazumjeva. Moram da priznam da, kad bih živjela sama, nikada ne bih spremala hranu jer mrzim da kuvam, a i ne znam, tako da bih sigurno jela po restoranima ili ‘fast fudovima’, pa mogu da zamislim koliko bi mi para odlazilo na hranu. Zapravo, bolje i da ne zamišljam. Žao mi je svih onih koji nemaju taj luksuz da žive sa roditeljima. Ja sam stava da ne mrdam iz mog toplog doma dokle god se ne udam, a i tada ću, sigurno, dolaziti makar na ručak kod mojih“, kaže naša sagovornica.

Pošto se još uvijek nije odvojila od svojih, Mila nam kaže da je do sada, svake godine išla na zimovanja i ljetovanja koja je sama sebi plaćala. A ponekad je i „kapnulo“ nešto od porodice.

„Nažalost, mnogi ljudi ne mogu da putuju jer moraju da plaćaju stan, troškove, garderobu, hranu… Srećom, ja sam još uvijek u situaciji da mogu sve to sebi da priuštim, ali zahvaljujući tome što živim sa mojima. Ne tražim im novac ni za šta, ali ga ni ne dajem. Čist račun-duga ljubav. Naravno, uvijek mi pred put moji ubace neki eur, posebno deka koji je stvarno jedno veliko sunce, jedan predivan i plemenit čovjek koji misli na mene u svakom trenutku. Želim svima da imaju deku kao što je moj“, kaže nam Mila.

(Izvor: Nova.rs)

Najnovije vijesti

To Top