ISTAKNUTE VIJESTI

Vukanov brat je preminuo od tumora: Sada se i on bori s opakom bolešću, pomozimo porodici

Vukan Andrejević (6) rođen je kao treće dijete u porodici Andrejević. I prije nego što je Vukan rođen porodica Andrejević susrela se sa bolnim gubitkom svog prvog dijeteta u četvrtoj godini, od galopirajućeg tumora na mozgu.

Zbog toga je trudnoća sa Vukanom praćena više od bilo koje regularne, ali i pored svih analiza i dobrih rezultata ništa nije ukazivalo da bi u Vukan mogao imati neki zdravstveni problem, već da mama bespotrebno brine, započinje priču Tamara Andrejević, majka malog Vukana.

Rođen je kao zdrava beba sa ocjenom 10. Njegovim rođenjem ponovo se budi radost u našoj kući. Nikolina je ponovo dobila brata koga je toliko željela, a mama i tata su gledajući ih zajedno ponovo počinjali da se smiju, kaže Tamara.

Ali ubrzo je toj idili došao kraj i ponovo je snaga ovih roditelja bila na testu, ali ne odustaju od toga da Vukan jednog dana bude kao i sva ostala djeca.

– Sve je išlo baš onako kako treba dok Vukan nije napunio 18 mjeseci. Tada ja kao majka primećujem da Vukan kasni u razvoju, zastoj se pretežno odnosi na govor. Na moju inicijativu kreću provjere i testovi Vukanovog razvoja. Na našu sreću svi rezultati pokazuju da on nema problem koji je imao njegov brat, već dobija dijagnozu kašnjenje u razvoju. Nakon toga on biva uključen na tretmane kod logopeda, defektologa, psihologa, neurologa i terapiju aminokiselinama iz Rusije. Napredak je postojao, ali vrlo mali, mi smo 4 godine radili sve tretmane i pratili savjete, ali Vukan kasni u razvoju u većoj mjeri, puni 6 godina, a ne govori. I ponovo zbog brige mi krećemo privatno u Beogradu da radimo sve analize i saznajemo da Vukan ima ostećenje na frontalnom djelu mozga zbog nedostatka kiseonika, a da to sprečava njegov normalan razvoj. Još teže saznanje je bilo to da u Srbiji lijek za to ne postoji, dodaje.

Kako je majka sa nadljudskom snagom objasnila, nisu samo sjedeli i čekali da im doktori daju uput, već su samoinicijativno počeli da istražuju gde bi mogli da leče Vukana.

– Istraživanjem saznajemo za Liv kliniku u Turskoj koja predlaže terapiju matičnim ćelijama kako bi regenerisali oštećenje mozga. Te terapije puno koštaju, mi nismo u mogućnosti da to isfinansiramo, jer je porodični budžet potrošen u predhodnih 4 godina na navedene terapije i lečenje. Postajemo članovi humanitarnih organizacija i uz pomoć humanih ljudi Vukan odlazi u Tursku i prima 4 terapije.

Terapije koje je Vukan primio imale su efekta, jer je on mnogo napredovao. Taj uspeh govori da bi trebalo nastaviti sa lečenjem.

– Već nakon prve terapije vidi se napredak, a za ovih 5 mjeseci smo postigli mnogo. Vukan kao da se budi, mjenja mu se pogled, javlja se empatija, bolja mu je socijalizacija, grafomotorika, pažnja i fokus su sve bolji i bolji, pojavili su mu se glasovi i počeo je brbljati na svom nekom jeziku, poslušniji je, a hiperaktivnost je drastično manja. Naravno i dalje ide na tretmane kod logopeda, defektologa, redukatora i psihologa kako bi što prije napredovao. Ljekari u Turskoj su prezadovoljni njegovim napredkom i očekuju da sredinom aprila ponovimo još dvije terapije matičnim ćelijama, ali nama nedostaje novca na računu i u strahu smo da nećemo moći da nastavimo lječenje. Terapije Vukan treba primati na svaka 3 mjeseca dok potpuno ne progovori i ne regeneriše oštećenje na mozgu koje ima. Mi znamo da smo na dobrom putu, ali ne možemo bez vađe pomoći, nama u jedna poruka mnogo znaci, zaključuje Tamara.

Vukanu je za terapiju u aprilu potrebno 11.000 eura, a onda na svaka 3 meseca još po 19.000 eura.

Za Vukanov napredak! Budimo humani!

Pomozimo Vukanu!

Slanjem poruke 1334 na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001468129-44

Uplatom na devizni račun: 160-6000001468094-52

IBAN: RS35160600000146809452

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Najnovije vijesti

To Top