ISTAKNUTE VIJESTI

Šef krajiškog SDP-a: Nisam očekivao da će NES ići sa SDA, Ogrešević me nazvao i rekao da moraju

Novu vlast u Krajini, kako stvari trenutno stoje, činit će NES, SDA i DF. Povodom novoformirane koalicije, oglasio se i predsjednik KO SDP USK Razim Halkić koji je, kako kaže, šokiran s informacijama o novoj koaliciji.

– Iznenađeni smo potezom NES-a. Nismo ovo očekivali, posebno jer smo imali odličnu saradnju – navodi Halkić na početku.

Razrađivano nekoliko dana

NES i SDA su prema našim informacijama ovu koaliciju razrađivali posljednjih dana, a onda su je odobrili stranački organi.

– SDA je imala sjednicu izvršnog odbora i potvrdili su taj dogovor – kaže Halkić.

Na pitanje portala BHDijaspora.info hoće li taj dogovor imati implikacije i po federalni nivo, gdje je NES dio Osmorke.

– Ne znam. Jutros me zvao Nermin Ogrešević (predsjednik NES-a, op.a.) i rekao da su oni ovo morali uraditi ali da neće imati nikakvog odraza na nivo Federacije BiH. Ipak, meni je iskreno malo čudno da SDA, koja je najjača stranka u USK, se zadovolji sa tri ministarstva, a NES-u da isto tako tri i još premijera. Možda su tražili nešto na višim nivoima. Vidjet ćemo – naveo je Halkić.

Zbog krajiškog NiP-a i NS

Na kraju ističe da je NES ovakav potez povukao zbog Naroda i pravde i Naše stranke.

– Lokalne organizacije te stranke su pregovarale također sa SDA kako bi se pravila vlast bez NES-a i SDP-a. Oni su to radili bez saglasnosti centrala u Sarajevu, ali ipak nije bilo reakcije. Sam Ogrešević mi je rekao da NiP i NS nisu poštovali vertikalu i dogovor sa federalnog nivoua. A, tu se postavlja i pitanje zašto NiP i NS nisu reagirali na vrijeme – zaključuje Halkić.

(Izvor: Avaz.ba)

Najnovije vijesti

To Top