ISTAKNUTE VIJESTI

Evo za koliko će se povećati penzije 15. aprila u Federaciji BiH

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, 15. aprila će uslijediti redovno usklađivanje penzija u Federaciji.

Kako nam je rečeno u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje, povećanje penzija se može očekivati za oko četiri posto.

“Očekujemo 4,5 posto”

Pojašnjavaju kako je tih četiri posto i ranije povećanje od 11,1 posto ukupno 15 posto, a ne kako su se pojavile u javnosti informacije da će se penzije u aprilu povećati za 15 posto.

– U aprilu se očekuje povećanje penzija za oko četiri posto. Ranijih 11,1 posto povećanja u februaru i oko četiri posto u aprilu je nekih 15 posto povećanje, tačnije redovno usklađivanje u ovoj godini – kazali su nam u Zavodu PIO FBiH.

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, kaže kako penzioneri očekuju da se u aprilu penzije povećaju za 4,5 posto.

– Ne odustajemo od toga jer nam je tako obećano, u suprotnom zna se kako ćemo mi raditi. Oni (Vlada Federacije BiH) su 11,1 posto dali u januaru i rekli da očekujemo još 4,5 posto. Također, šestog i sedmog mjeseca ćemo tražiti vanredno povećanje penzija – govori nam Trakić.

Naglašava kako će razlika povećanja penzija u aprilu biti isplaćena od januara.

Primjera radi, 4,5 posto od 495 KM, koliko iznosi najniža penzija, je 22 KM. Te 22 KM će biti isplaćene od januara do aprila.

Trakić kaže kako su političarima, državnim službenicima plaće povećane, da nikada više nije bilo novca u Bosni, a da penzioneri nisu nikada gore živjeli.

Galopirajuća inflacija

– Na Skupštini koju smo imali u Kaknju rekao sam prisutnima da 2018. godine, kada se usvajao Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, najniže penzije su iznosile 321 KM, a sada su 495 KM. Na moju konstataciju da je tada najniža penzija bila veća nego danas svi su gledali sa upitnikom.

Objasnio sam im da uzmu koliko je tada bio litar ulja, kilogram šećera, režijski troškovi, lijekovi, šta su mogli uzeti za 321 KM tada i šta mogu sada za 495 KM. Znači, dozvoljena je u Bosni i Hercegovni galopirajuća inflacija. Sada nam obećavaju i pišu da je zaustavljena. Gdje? Kada god uđem u tržne centre, cijene su različte i sve su veće – kaže Trakić.

Najnovije vijesti

To Top