ISTAKNUTE VIJESTI

Tko su derviši, sljedbenici mističnog oblika Islama? Probadaju tijelo iglama bez krvi i boli

Foto: Valdrin Xhemaj/PIXSELL

Proslava praznika Sultan Nevruz, prvog dana proljeća, i rođendana Alije bin Abi Taliba, najveći je praznik derviša na Kosovu i za njih ima poseban značaj. Ne slavi se samo okončanje zime i dolazak proljeća već ono obilježava početak nove ere duhovnosti.

Kosovski derviši, kao i oni diljem svijeta, održali su svoju tradicionalnu proljetnu proslavu u Orahovcu, gradiću na zapadu Kosova. Riječ je o posebnom redu, sljedbenicima sufizma, mističnog oblika Islama. Početak proljeća predstavlja poseban praznik za dervišku zajednicu na Kosovu, koji obilježavaju okupljanjem i proslavom u vjerskom objektu zvanom tekija. Kao što je poznato na Kosovu je velika većina populacije muslimanske vjeroispovijesti, no samo nekoliko tisuća se pridržava derviških vjerskih zakona. Njihova učenja se još od vremena Otomanskog carstva prenose s generacije na generaciju.

Proslava praznika Sultan Nevruz, prvog dana proljeća, i rođendana Alije bin Abi Taliba, najveći je praznik derviša na Kosovu i za njih ima poseban značaj. Ne slavi se samo okončanje zime i dolazak proljeća već ono obilježava početak nove ere duhovnosti. Postoji 12 derviških redova koji svoje podrijetlo vuku od različitih svetaca i učitelja, no svi su jedinstveni da im je utemeljitelj imama Ali bin Abi Talib, najvećeg mudraca u islamskoj povijesti iza proroka Muhammeda, rođaka i zeta poroka Muhameda. Istaknutu ulogu u sufizmu ima šejh (imam), odnosno učitelj, koji je i poglavar derviša okupljenih u jednoj tekiji.

Najnovije vijesti

To Top