ISTAKNUTE VIJESTI

VULE UŠAO U NJEMAČKI MARKET I OSTAO ZATEČEN: Obrni-okreni, nigdje žive duše, sve prazno! Gastarbajter snimio poštenje (VIDEO)

Gastarbajter Vule koji već decenijama živi u Njemačkoj, gdje su mu i djeca odrasla, kaže da se i dalje iskreno divi njemačkom poštenju.

Ovaj Srbin je, kaže, godinama je viđao štandove i gajbice s voćem i povrćem pored puta, na farmama, pored kojih niko ne stoji i ne prodaje, nego je samo istaknut cjenovnik.

Nema ni gazde, ni prodavca, samo kasa u koju ubaciš pare za ono što si uzeo. Uz nju stoji natpis na kojem se apeluje na poštenje kupca da ostavi novac i – ništa više.

Nije ni to jedino. Vule dodaje i da ima puno rasprodaja starih stvari ispred radnji i privatnih kuća koje posluju na istom principu.

Gazda iznese sve što hoće da proda, nalijepi cijene, postavi kasu a ljudi kad nešto uzmu oni to plate, ubace u kasu i odu.

Sve je to Vule već vidio, nije to ništa novo, ali ono što ga je i pored svega toga iznenadilo jesu samoposluge bez ijednog jedinog zaposlenog koje su se u Njemačkoj pootvarale u proteklih pola godine.

Vule je pojasnio da je takvih radnjica nekad davno bilo svud po Njemačkoj dok se nisu pootvarali veliki tržni centri i supermarketi koji su taj biznis uništili. Pošto nije bilo dovoljno prometa da se plate radnici, te radnjice su propale.

Međutim, nedavno su vaskrsle ponovo se otvarajući u komšiluku, po naseljima, ali po novom principu!

U njima ne radi nijedan jedini zaposleni. Unutra je sve puno, ima hljeba, slatkiša, slaniša, pića, mliječnih proizvoda, kafe, svega što jednom domaćinstvu treba i zgodne su, kaže Vule, jer su blizu kad ti nešto zafali i treba osnovno – da ne sjedaš u kola i ideš po 15 kilometara do velikog supermarketa.

On je ušao u tu radnju i snimio kako je unutra rekavši da je u njoj jedna kamera, kasa i natpis kojim se takođe apeluje na poštenje kupca ali i upozorava da se svaka krađa kažnjava po zakonu.

– Ovo na Balkanu nikad ne bi moglo da prođe…. Ma ne samo na Balkanu, i u Španiji, gde ti nasred ulice ukradu torbicu, ni u Francuskoj, ni mnogim drugim zemljama EU – uvjeren je Vule koji je na snimku demonstrirao kako se kupuje i plaća u prodavnici bez ijednog radnika.

Kurir.rs/Youtube Vuletova svaštara

Najnovije vijesti

To Top