Svijet

DJEVOJČICA UMRLA zbog udisanja DEZODORANSA: ŠTETNE HEMIKALIJE JOJ OŠTETILE MOZAK

Esra Haynes (13) doživjela je srčani zastoj nakon što je udisala dezodorans dok je boravila kod prijateljice, kod koje spavala tokom uskršnjeg produženog vikenda u Melbourneu.

Andrea i Paul Haynes prisJetili su se trenutka iz noćne more kada su primili poziv u kojem im je rečeno da dođu po svoju kćerku.

Kada je Andrea stigla kući, policija i ljekari su očajnički pokušavali da je reanimiraju. Ubrzo po dolasku u bolnicu stavljena je na aparate za održavanje života, gde je ostala do smrti osam dana kasnije.

Mislili smo da ćemo je dovesti kući – rekla je Andrea, a njen suprug Paul je dodao da su još imali nade i da nisu mislili na najgore. Iako su njeni roditelji bili optimisti da će se njihova djevojčica oporaviti, snimak je pokazao da je Esra pretrpjela nepovratno oštećenje mozga. Par je bio primoran da donese bolnu odluku da skine kćerku sa aparata za održavanje života i rečeno im je da dovedu prijatelje i porodicu da se oproste od tinejdžerke na samrti.
“Mazili smo je dok se nije završilo”

Stavili su je na krevet kakao bismo mogli da legnemo sa njom. Mazili smo je dok se nije završilo – rekao je skrhani Pol.
Zabrinjavajući trend konzumiranja boja na bazi hroma i drugih hemikalija za domaćinstvo, uključujući dezodoranse, pa čak i sprej protiv insekata, odnio je živote više desetina mladih Australijanaca od 2009. godine. Andrea i Paul sada pokušavaju da pomognu u edukaciji djece o efektima udisanja opasnih hemikalija i spriječe smrti poput Ezrine.

Nema sumnje da će ovo biti naš krstaški rat. Koliko god da vodiš konja na vodu, svako može da ga odvuče. To nije nešto što bi ona radila sama – rekao je Paul za Herald Sun i dodao da je zbog gubitka njihova porodica potpuno “slomljena“ otkako je umrla. Od malih nogu ona je bila strastveni sportista i odvela je svoj tim na Državno prvenstvo u aerobiku u Queenslandu sa 6 godina. Također se takmičila na BMX biciklima zajedno sa svojom braćom i izabrana je za sukapitena svog košarkaškog tima do 14 godina.

Ona je bila odlučna, duhovita i talentovana i veoma će nedostajati saigračima, trenerima i široj zajednici našeg kluba, navodi se u saopštenju fudbalskog netbol kluba. Njeni očajni prijatelji opisali su je kao ‘jedinu djevojku koja može da nabaci osmijeh na bilo čije lice bez obzira na sve.’

“Otišla si prerano”

Nije bilo dana u posljednje tri godine da mi nisi uljepšala dan svojim zaraznim i prelijepim osmijehom. Srce me boli i ne mogu da vjerujem da ću morati da se oprostim od tebe. Ti si tako mlada. Otišla si prerano. Trudit ću se da budeš ponosna i da nastavim da radim stvari koje su te činile sretnom. Volim te beskrajno i nedostaješ mi Esra. Počivaj u raju ljubavi moja – napisala je njena prijateljica Abbey na Facebooku.
Srednja škola Lilydale i Ministarstvo prosvjete izražavaju najdublje saučešće porodici i prijateljima učenice 8. razreda koja je preminula tokom vikenda – saopštilo je Ministarstvo.

Svim srcem smo uz porodicu, zajednicu i školu koji su pogođeni ovim tragičnim incidentom, a škola će nastaviti da pruža podršku po potrebi za sve pogođene, nagovijestili su iz Odjeljenja za obrazovanje. Dio razloga zašto je udisanje hemikalija postalo toliko rašireno u raznim dijelovima Australije je lakoća sa kojom mladi ljudi mogu da im pristupe.

Prodavnice u gradu Mount Isa zatvorile su svoje aerosolne proizvode iza staklenog paravana 2021. godine nakon što je otkriveno da djeca od sedam godina svakodnevno udišu otrovnu paru. Ova praksa je sada uobičajena u mnogim prodavnicama u Australiji. Kupovina dezodoransa na bazi hroma širom Australije ograničena je na mlađe od 18 godina.

Najnovije vijesti

To Top