Regija

Detalji jezivog zločina: Bebu u bunar bacila majka koja ima još dvoje male djece

Foto: Nikola Mraovic/PIXSELL | Detalji jezivog zločina: Bebu u bunar bacila majka dvoje djece

Ženi (20) iz Hrvatske osumnjičenoj da je novorođenče bacila u bunar određen je istražni pritvor.

Kako Hina nezvanično saznaje iz dobro obaviještenih izvora, osumnjičena je majka dvoje vrlo male djece o kojoj sada brinu njen suprug i majka. Policiji je navodno najprije priznala zločin, ali se u nastavku postupka brani ćutanjem.

Inače, državno tužilaštvo i karlovački sudac istrage nisu saglasni oko pritvorskih razloga. Županijsko državno tužilaštvo objavilo je da je sudac istrage samo djelimično prihvatio njihov prijedlog za određivanjem istražnog zatvora, tj. samo za bojazan od uticaja na svjedoke, ali ne i zbog naročito teških okolnosti krivičnog djela, prenosi Index.hr.

Državno tužilaštvo uložilo je žalbu u odnosu na taj dio odbijenog prijedloga, uz obrazloženje da je pritvaranje tražilo osim “zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i radi neometanog odvijanja postupka za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojeg su okolnosti djela posebno teške”.

Sudac istrage karlovačkog Županijskog suda Mladen Kosijer je svoje stajalište pojasnio Hini riječima da je kaznena prijava podnesena zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubistva, ali da se za sada ne može znati hoće li tako i ostati, odnosno radi li se zaista o teškom ubistvu ili nekoj drugoj kvalifikaciji.

Tek slijede medicinska i psihijatrijska vještačenja, podsjetio je Kosijer, ističući da su vještaci ti koji trebaju utvrditi radi li se u ovom slučaju možda o postporođajnoj depresiji, a kaže i da on za sada nije našao elemente za stavku “posebno teških okolnosti kaznenog djela”.

“Odredio sam istražni zatvor, treba ispitati supruga, majku i druge svjedoke bez da osumnjičenica utječe na njih, ali uz to još puno toga treba utvrditi, a vještačenja nerijetko traju dugo”, kazao je sudac.

Podsjećamo, tijelo novorođenčeta nađeno u početkom avgusta u mjestu Prvan Selo kod Perušića u seoskom bunaru.

Pronašao ga je stočar kada je došao da uzme vodu iz bunara da bi napojio stoku.

Najnovije vijesti

To Top