BiH

Majka štićenice Zavoda “Pazarić”: Pomozite mi da vratim dijete, oduzeli su je jer sam bila zlostavljana u braku

“Iman ima 14 godina, jako je mudra i pametna, dijete je sa poteškoćama u razvoju, slijepa je, prijevremeno je rođena. Bili smo na operacijama u Beogradu i Istanbulu, sve sam kao samohrana majka izgurala”

Nakon što je objavljen snimak nasilja nad jednim od štićenika Zavoda “Pazarić”, uslijedile su burne reakcije i osude javnosti.

Na snimku se vidi kako jedna uposlenica udara dječaka i govori mu da ušuti.

Ovaj događaj podstakao je na reakciju Enisu Turković, majku djevojčice Iman koja je trenutno štićenica Zavoda “Pazarić”.

Ona je zatražila da joj se pomogne da vrati svoju kćerku.

– Molim sve ljude za pomoć. Iman ima 14 godina, jako je mudra i pametna, dijete je sa poteškoćama u razvoju, slijepa je, prijevremeno je rođena. Bili smo na operacijama u Beogradu i Istanbulu, sve sam kao samohrana majka izgurala. Iman je u Zavodu, jer sam bila zlostavljana u braku sedam godina. Sve sam prijavljivala policiji, ništa se nije poduzelo, govori nam Enisa.

Dodaje da joj je dijete oduzeto zato što se ona razbolila.

– Sve se izdešavalo zbog sigurnosti djeteta. Kada sam naknadno potpisivala taj papir, uzeli su je, odveli, da bi me naknadno zvali da potpišem. U huji sam potpisala papir koji nisam pročitala. Pisalo je kao da ja ne mogu da se brinem za Iman. A to je već napisano bilo. Teško je bilo da to sve pokrenem. Oni su mi nudili sigurnu kuću. Ja nisam htjela da to prihvatim jer imam svoju kuću gdje bih živjela sa djetetom. Kada su je ovdje smještali, na telefonskom pozivu koji je bio upućen šefici socijalnog, čulo se da Iman ovdje ne može biti primljena. Na silu su je smjestili. Mjedenica je nije htjela primiti. Samo Nedžarići. Ali djevojčica je išla u predškolsko na Nedžarićima. Želim da uzmem dijete nazad. Direktor mi je rekao u petak da Iman ne pripada ovoj ustanovi i da je on za to da ona ipak bude sa majkom, dodala je Enisa.

(Izvor: Oslobođenje.ba)

Najnovije vijesti

To Top