ISTAKNUTE VIJESTI

Djeca zarobljena na žičari na visini od 400 metara: “Za ime Boga, pomozite nam” (FOTO, VIDEO)

Foto: Print Screen/Twitter | Djeca zarobljena na žičari na visini od 400 metara, ispod njih provalija

U Pakistanu su u toku hitne akcije spasavanja osmoro dece i dvije odrasle osobe zarobljene u žičari koja visi skoro 400 metara iznad planinskog regiona na sjeverozapadu zemlje.

Djeca su putovala u školu u provinciji Hajber Pahtunhva kada je jedan od kablova žičare pukao u utorak u 9 sati po lokalnom vremenu, rekao je spasilački zvaničnik Bilal Ahmad Faizi, prenosi CNN.

Tanveer Ur Rehman, lokalni zvaničnik okruga Batagram, rekao je da se spasilački napori vode sa zemlje zbog visine sistema žičare.

“Vise 365 metara iznad zemlje. Spasilački napori su nemogući bez helikoptera, a potrebni su iskusni spasilački službenici kako bi se osiguralo da spasavanje prođe bez problema”, rekao je.

Žičara povezuje dvije zajednice u regionu i ide preko dvije sajle, od kojih je jedna pukla. Ispod žičare se nalazi provalija.

Mnoga djeca koja žive u udaljenim i planinskim dijelovima provincije oslanjaju se na žičare kako bi stigli do škole i nazad.

BBC prenosi da je osmoro putnika bilo zarobljeno više od četiri sata prije nego što je stigao vojni spasilački helikopter. Incident se dogodio oko 7 sati ujutro prema lokalnom vremenu.

“Za ime Boga, pomozite nam”, rekao je Gulfraz, čovjek koji je ostao zaglavljen u žičari, putem telefona za pakistanski TV kanal Geo News. Potvrdio je da ih je ukupno osam.

“Žičara je zapela na mjestu gdje je gotovo nemoguće pomoći bez helikoptera”, rekao je za AFP Zulfikar Kan, lider pakistanske spasilačke službe 1122.

Lokalni učitelj rekao je za Dawn.com da oko 150 ljudi svakodnevno ide na opasno putovanje žičarom u školu zbog nedostatka saobraćajne infrastrukture na tom području

Najnovije vijesti

To Top