Magazin

Imao je 610 kilograma, srušili su dio kuće da bi ga iznijeli van, a danas izgleda nevjerovatno!

Khalid bin Mohsen Shaari iz Saudijske Arabije ostat će zapamćen po nevjerovatnoj tjelesnoj transformaciji! Ovaj je čovjek uspio izgubiti nevjerovatan broj kilograma, a to je jedan od najdrastičnijih gubitaka težine ikada zabilježenih.

Khalid je sa samo 19 godina bio težak nevjeorvatnih 610 kilograma, a stvari su postale toliko loše da tri godine nije mogao ni ustati iz kreveta. Na kraju je uputio molbu za pomoć, a onda se 2013. dogodila nevjerovatna stvar za Khalida. Pomogao mu je, ni više ni manje, nego sam kralj Saudijske Arabije, koji je vidio njegov apel, prenosi Ladbible.

Otišao je na operaciju, a tokom operacije 30-ak članova medicinskog osoblja moralo je zajedno raditi, pritom koristeći čak i viličar. Odvezen je na liječenje u King Fahd Medical City u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu.

Liječenje je uključivalo operaciju želučane premosnice, kao i strogi režim kako bi se riješio viška kilograma.

Za njega su konstruirana posebno dizajnirana invalidska kolica, koja bi mu omogućila da započne svoj put ka tome da postane aktivniji i krene na fizioterapiju. A liječenje je imalo nevjeroivatan učinak! Nakon samo šest mjeseci izgubio je pola tjelesne težine zbog intenzivnog programa po kojem je radio.

Na kraju je izgubio više od polovice svoje početne težine, odnosno oko 320 kilograma. U sljedećim godinama izgubio je i ostatak suvišnih kilograma, te danas ima oko 68 kilograma.

Strani mediji prenose da je na posljednjoj operaciji bio 2018. godine kada su mu odstranili višak kože. Danas ima 32 godine i živi puno normalnijim i zdravijim životom.

I ne samo to, njegov vedar duh i optimizam pridonijeli su tome da mu je medicinsko osoblje smislilo čak i nadimak dok je boravio u bolnici – ‘nasmiješeni čovjek‘.

U vrijeme kada je uputio apel za pomoć, vjerovalo se da je Khalid druga najteža osoba u zabilježenoj historiji. Naime, najteža osoba na svijetu za koju se zna bio je Amerikanac Jon Brower Minnoch, koji je težio nevjerovatnih 635 kilograma.

Najnovije vijesti

To Top