Auto/moto

POLICIJA VAS ZAUSTAVI, A VI VOZITE BOSI, U JAPANKAMA ILI PAPUČAMA… Šta će vam se dogoditi u BiH, Hrvatskoj i zemljama EU?

Mnogi su spremni voziti s japankama ili bosonogi, a to nije dobro rješenje za saobraćajnu sigurnost.

S ljetnim mjesecima mijenjaju nam se i navike pa iz cipela ulazimo u komforniju obuću. Međutim, kako je s vožnjom? Mnogi su spremni voziti s japankama ili bosonogi, a to nije dobro rješenje za saobraćajnu sigurnost.

Kod otvorenih cipela kao što su japanke, papuče ili sandale postoji opasnost da se pedala zaglavi između cipele i stopala. Evropski autoklubovi napravili su istraživanje saobraćajnih pravila u državama i prikupili saznanja o kažnjivosti takve vožnje, piše HAK Revija.

U Belgiji, Bosni i Hercegovini, Danskoj, Finskoj, Luksemburgu nema posebnih pravila o obući za vožnju ili bosonogoj vožnji. Dakle, sve je dopušteno.

U Češkoj Republici vozači ličnih vozila nisu posebno definirani, ali vozači službenih vozila moraju imati cipele dok voze.

U Italiji nema pravila, ali postoji problem u slučaju nesreće – ako policijski službenik ustanovi da imate neadekvatnu obuću i to unese u zapisnik, osiguravajuća kuća može vam uskratiti isplatu.

U Njemačkoj, po zakonu, vozač mora učiniti sve da osigura sigurno upravljanje automobilom. To se često interpretira kao preporuka da ne vozite u japankama, sandalama i natikačama koje sa stražnje strane nisu učvršćene te bosonogi. Kažnjavanje nije definisano, ali je zato moguć gubitak dijela prava iz osiguranja – ako se dogodi nesreća i ako je činjenica da vozač nije imao odgovarajuću obuću igrala određenu ulogu u tome.

U Španiji je zabranjeno voziti s japankama na nogama ili bosonog. Kazna je 80 evra.

U Sloveniji nema izričite zabrne, a uhvate li vas policijski službenici da vozite u japankama ili bosonogi samo će vas upozoriti da biste trebali imati čvršću obuću dok vozite.

U Mađarskoj nema pravila, odnosno ona nisu upisana u zakon, ali u slučaju nesreće vozač može biti proglašen odgovornim ako nije imao odgovarajuću obuću na nogama.

U Nizozemskoj nema posebnog teksta koji reguliše obuću, policija vas ne može kazniti ako vozite u japankama, ali, dogodi li se nesreća, procjenjuju se svi detalji pa je moguće da i obuća igra ulogu u ustanovljavanju krivnje.

U Austriji vas takođe policija neće kazniti ako vozite s japankama ili bosonogi. Međutim, dogodi li se nesreća, ako policija utvrdi da je nesreća mogla biti izbjegnuta s drugačijim tipom obuće – protiv vozača se može pokrenuti postupak.

U Velikoj Britaniji japanke i bosonoga vožnja nisu posebno precizirani, ali u Zakonu o sigurnosti saobraćaja piše da vozač mora imati obuću koja ga neće omogućiti da upravlja vozilom na siguran način. Kazne su i do 5000 funti – ako policijski službenik procijeni da nemate takav tip obuće.

U Hrvatskoj takođe nema posebnih pravila, ali vozače zamoljavaju da budeu oprezni. Istraživanja Austrijskog autokluba pokazala su da je vrijeme reakcije s japankama mnogo sporije nego s patikama na nogama, na primjer, a isto tako slabija je sila kočenja. Pritom postoji i opasnost da vam se japanke zaglave na nekoj od pedala, a u saobraćaju je brzina reakcije veoma bitna, navodi HAK.

Najnovije vijesti

To Top