ISTAKNUTE VIJESTI

Iz Afrike došla na Balkan i prešla u pravoslavlje (VIDEO)

Foto: Screenshot RTS | Iz Afrike došla na Balkan i prešla u pravoslavlje (VIDEO)

Za ljubav i porodičnu sreću, kontinenti, vjera, kultura, boja kože – nisu prepreka, kažu Nikola i Zeret, koji su Johanesburg zamijenili Šapcem.

Zi – je prva čivijaška snaha iz Južnoafričke Republike.

“Dobar dan, ćao, ja sam Zi, ja sam iz junski Afrika, moja muškarac zoveš Nikola, moje dijete Milanka, nadimak Mika”, predstavlja se Zeret Karigija.

Dok polako savladava jezik, naučila je da jutro u Srbiji počinje kafom, zavoljela gibanicu, ajvar i kajmak, upoznala većinu šabačkih ulica, gradske pekare, zna gdje su igrališta za djecu.

“Mogu vam mnogo pričati o stvarima koje ovde volim, veoma je sigurno i sve u Šapcu orjentisano za decu, ljudi su ljubazni, svi su me prihvatili, žele da pomognu. Volim ćevape, sarmu, pečenje, burek”, kaže Zeret Karigija, prenosi “RTS“.

Nikolu je upoznala u rodnom Johanesburgu, zbog njega je, po rođenju kćerke, prešla u pravoslavlje.

Nakon pet godina zajedničkog života na jugu Afrike, preselili su se u Šabac. Nije se dvoumila, Nikola jeste.

“Nakon trinaest godina sam se vratio i verujem da sam doveo ono najbolje iz Afrike, ono što je meni mogla da ponudi, moju divnu ženu Zi i malu Miku. Odlučili smo da se vratimo kad se Mika rodila to je zapravo bila ženina odluka, Zi je slušala moje priče prije svega o socijalnom aspektu života ovdje kako je ovdje bezbjedno i kako možemo uveče da izađemo i da prošetamo i da se vidimo sa ovim i onim drugarom… ona je došla i rekla – pa ajde tamo da živimo”, navodi Nikola Ćirković.

I ovdje je priroda lijepa, kaže Zi.

“Ne smeta mi ni snijeg, ljeta su toplija nego u Africi. U parku u kojem je odrastao Nikola sada uživa moja kćerka, svuda mogu bez kola, mnogo vremena smo zajedno, sve je dostupno”, kaže Zi, prenosi RTS.

“Radim kao nastavnica engleskog u privatnoj školi, moja kćerka se lepo prilagodila u vrtiću, imam svoju rutinu, idem u teretanu, sa drugaricama na kafu, konačno Šabac je mesto koje mogu da nazovem dom”, ističe ona, a Nikola Ćirković dodaje:

“I ja radim, živimo porodični život kakav smo oduvek željeli, jedino se pitamo kako će da upišu Mikino ime u dnevnik kada pođe u školu”.

Savladaće uz kćerku i azbuku kaže čivijaška snajka, za slavski kolač već ima recept.,,

(Izvor: Nezavisne.com)

Najnovije vijesti

To Top