Lifestyle

Emotivno: Prije 42 godine rodila sina, doktor rekao da je umro. Upoznali se sada

Prije 42 godine djelatnici bolnice uzeli su sina Marije Angelice Gonzalez iz njezinih ruku odmah nakon rođenja i kasnije joj rekli da je umro. Međutim, sada se susrela s njim u svom domu u Valdiviji u Čileu.

“Jako te volim”, kazao je Jimmy Lippert Thyden svojoj majci na španjolskom dok su se grlili u suzama.

Njegovo putovanje u potrazi za biološkom PORODICOM koju nikada nije poznavao počelo je u aprilu nakon što je pročitao vijesti o djeci rođenoj u Čileu koja su se ponovo ujedinila sa svojim porodicama uz pomoć neprofitne organizacije Nos Buscamos, piše Associated Press.

Organizacija je otkrila da je Thyden prerano rođen u bolnici u Santiagu, glavnom gradu Čilea, i smješten u inkubator. Majci je rečeno da napusti bolnicu, ali kada se vratila po svoje dijete, poručili su joj da je njezin sin umro i da je tijelo uklonjeno.

“Papirologija koju imam za usvajanje govori mi da nemam živih rođaka. Tek sam u posljednjih nekoliko mjeseci saznao da imam mamu, četiri brata i sestru”, naglasio je Thyden, koji radi kao advokat u Virginiji. Nos Buscamos procjenjuje da su deseci hiljada beba oduzeti čileanskim porodicama 1970-ih i 1980-ih.

Organizacija je do te brojke došla na temelju izvještaja Istražne policije Čilea koja je pregledavala papirnate putovnice čileanske djece koja su napustila zemlju i nikad se nisu vratila.

“Prava priča je bila da su ta djeca ukradena iz siromašnih porodica, od jadnih žena koje nisu znale. Nisu znale kako se obraniti”, istaknula je Constanza del Rio, osnivačica i direktorica Nos Buscamosa.

Trgovina djecom koincidirala je s mnogim drugim kršenjima ljudskih prava koja su se desila tokom 17-godišnje vladavine generala Augusta Pinocheta, koji je 11. septembra 1973. predvodio čileanski državni udar kojim je svrgnut marksistički predsjednik Salvador Allende. Tokom diktature ubijeno je najmanje 3.095 ljudi, a deseci hiljada su mučeni ili zatvoreni iz političkih razloga.

Kako navodi Index, Nos Buscamos već dvije godine sarađuje s genealoškom platformom MyHeritage, koja nudi besplatne komplete za testiranje DNK kod kuće. Komplete se distribuiraju posvojenoj djeci i potencijalnim žrtvama trgovine djecom u Čileu. Thydenov DNK test potvrdio je da je on 100% Čileanac i povezao ga s rođakom koji također koristi platformu MyHeritage.

Thyden je rođaku poslao svoje papire za usvajanje, koji su uključivali adresu njegove biološke majke i vrlo uobičajeno ime u Čileu: Maria Angelica Gonzalez. Ispostavilo se da je rođakova sestrična imala Mariju Angelicu Gonzalez s majčine strane i pomogla mu je da uspostavi vezu.

(Index.hr)

Najnovije vijesti

To Top