Ekonomija

Studentkinja iz Bosne radila u Njemačkoj kao kasirka: Zapanjila se kada je dobila obračun plate

Foto: Profimedia

“Kome da se obratim, kojoj instituciji? Bolje da mi taj bonus od 300 eura nisu ni dali jer dosad nisam ni mrvicu dobila, a već su mi i porez lupili”, žali se studentkinja koja studira u Njemačkoj gdje je preko ljeta radila i kao kasirka.

Nezadovoljna i zbunjena isplaćenom zaradom, ona je pomoć potražila na Fejsbuku ne bi li joj neko rastumačio obračun plate.

Studentkinja koja se školuje u Njemačkoj, radi uz studije i kao kasirka a sad je na kućnu adresu dobila ljetošnji obračun iz augusta na kom piše koliko joj je novca uplaćeno.

Očekivala je veći iznos i kaže kako je zbunjena, ali je ubjeđena da joj pare fale.

“Dragi ljudi, da li neko može da mi rastumači ovaj payslip. Dakle radim “minijob2 u Obiju na kasi. Ovo je plata za august gde je trebalo da stigne i bonus od 300 eura. Radila sam 35 sati, plaćena sam po satu 10,45 eura. To bi trebalo da je 365,75…”, napisala je ona na Fejsbuk grupi i dodala:

“Na račun mi je stiglo 277 eura, a kao payslip sam dobila 3 papira na kojima mi apsolutno ništa nije jasno. U Obiju mi je rečeno da je to porez?! Kako može porez na minijob. Hvala unprijed”, postavila je ona pitanje.

Odmah su počeli da stižu odgovori i komentari.

“nejasna je situacija. Sva tri lista su vam za juli mjesec. Bonus niste mogli da dobijete jer je isplaćen sa zaradom za septembar. Ovo mi više liči na onaj ugovor “domaćice” kao ga oni zovu. Plaćate porez, ne plaćate zdravstveno i ostalo, ali isto tako možete raditi i po 45 sasti mjesečno po potrebi”, piše joj jedna žena.

Jedni joj poručuju da je poslodavac nije dobro prijavio jer je takozvani minjob bez poreza.

“Na minijob ima oko 140 eura što posllodavac plaća ali to nema veze sa radnikom.”

Neki tumače da će spornih 300 eura dobiti, ali sa narednom platom.

“Hvala dragi ljudi, ali je meni na račun leglo samo 277,5. Možda je porez na tih 300, ali onda ispada da je bolje da mi nisu ni dali tih 300 eura jer mrvicu nisam dobila, još su mi malo smanjili to što inače dobijam. Kome mogu da se obratim, kojoj instituciji? Ovo je moja druga plata, ja sam studentkinja i za godinu dana koliko sam u Nemačkoj, već su mi na drugu platu lupili porez”, pita se i dalje zbunjena djevojka gde je nestao njen novac.

Najnovije vijesti

To Top