BiH

Cvijanović: Isak nema šta da određuje ili zabranjuje na teritoriji RS

Skup “Srpska pred sud”, zakazan zbog optužnice protiv predsjednika RS Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS, prvobitno je bio planiran ispred Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu, ali je MUP Kantona Sarajevo odbio zahtjev iz sigurnosnih razloga. No, nakon toga je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao građane RS da sutra u 18 sati dođu na međuentitetsku liniju na mirno okupljanje koje organizuju kao podršku za Dodika. Također, pozvao je na “mirnu blokadu” saobraćaja u trajanju od pola sata.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak ranije je rekao kako protesti ne mogu biti na međuentitetskoj liniji.

Ne može neko praviti proteste na entitetskim linijama, ne može u skladu sa zakonom, ova država to ne dozvoljava. Tražit ćemo podršku od svih agencija koje su za to zadužene, kao i od međunarodnih institucija zaduženih da brinu za sigurnost građana”, rekao je Isak, dodajući kako nadležnost njegovog ministarstva ne završava na entitetskoj liniji.

Navode Isaka komentarisala je i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

“Između dva entiteta postoji međuentitetska linija razgraničenja, koja je i granica za djelovanje entitetskih policija. To je ujedno i granica njegovih nadležnosti, što znači da on nema šta da određuje, niti da zabranjuje na teritoriji Republike Srpske”, poručila je Cvijanović.

(Izvor:Srna/N1)

Najnovije vijesti

To Top