Regija

Suđenje Zavadlavu: Ubio troje, a onda postao najpoželjniji neženja u zatvoru

Ivana Ivanovic /Pixsell

Na županijskom sudu u Splitu u srijedu se nastavlja suđenje Filipu Zavadlavu kojega se tereti da je iz bezobzirne osvete u siječnju 2020. godine ubio Juricu Torlaka (38), Marina Ožića Paića (25) i Marina Bobana (25). Najavljena su maratonska ročišta na kojima će se brojni svjedoci i vještaci na Županijskom sudu u Splitu nizati do petka, dakle tri dana zaredom.

Ovoga puta Zavadlav dolazi u pratnji novog odvjetnika koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti, Tonija Vukičevića. On je na predmetu naslijedio odvjetnicu Doris Koštu uz koju je, podsjetimo, svako ročište bilo pravi spektakl. Brojne primjedbe na dokazne materijale svako malo su prekidale ročišta, ali predsjedavajuća sutkinja, Višnja Strinić uspijevala je voditi suđenje u zadanim rokovima, unatoč distrakcijama od strane Košte.

Splitski odvjetnik Toni Vukičević je pak šesti u nizu koji zastupa Zavadlava. Prije njega i Košte zastupali su ga zagrebački odvjetnik Branko Šerić, Darko Stanić i Tadiša Milošević. Svi su odustali od predmeta iz sličnog razloga – Zavadlav je nekooperativan i ne pokazuje poštovanje prema braniteljima. Nakon što je Šerić, koji je najduže branio Zavadlava odustao, na njegovo mjesto po službenoj dužnosti imenovana je odvjetnica Ivanka Šamija, no ona je tražila da je s predmeta skinu jer u drugom postupku brani Jerka Malvasiju, osobu koja je prema optužnici trebala biti četvrta Zavadlavova žrtva.

Njegova prethodna odvjetnica Doris Košta, na posljednjem ročištu održanom u srpnju kazala je kako se nisu razišli u lošim odnosima već da se povlači jer ne želi biti fikus u sudnici.

“Jednostavno ne mogu biti u postupku, ja sam to njemu i najavila. Ukoliko bi se svi naši prijedlozi odbacivali, što se i događa, ja ne želim tako raditi”, kazala je tada Košta. No, Zavadlav je na tom ročištu u sudnici izjavio kako je došlo do nerazumijevanja i neslaganja oko načina vođenja njegove obrane. Na koji način će se način odvjetnik Vukičević “nositi” sa Zavadlavovim nepredvidivim, i očito teškim karakterom, tek ćemo otkriti.

Iako je Zavadlav u veljači 2021. godine osuđen na 40 godina zatvora, ta je presuda ukinuta i sada je u toku novi postupak.

​Visoki kazneni sud ukinuo dio prvostupanjske presude oko optužbe da je planirao osvetu osobama iz narkomanskog miljea koje su iznuđivale, prijetile i fizički napadale njegova brata te njega osobno.​ Taj sud smatra ​da​ utvrđenje prvostupanjskog suda o nedokazanosti postupanja iz bezobzirne osvete za sada nije prihvatljivo te je rezultat djelomične i nekritične analize iskaza ispitanih svjedoka.

Zavadlav je 11. siječnja 2020. s 37 metaka iz automatske puške u splitskom Varošu ubio Bobana, Torlaka i Ožića Paića koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motociklima. Samo nekoliko sati nakon krvoprolić​a predao se policiji na očigled šokiranih građana. Za svako ubojstvo dosuđeno mu je po 15 godina zatvora, za nedozvoljeno držanje oružja osuđen je na godinu dana, a za općeopasnu radnju na dvije godine zatvora, što je sve objedinjeno kaznom od 40 godina.

Tijekom suđenja ispitani su brojni svjedoci, pregledane videosnimke, a psihološko-psihijatrijskim vještačenjem Filip Zavadlav je proglašen bitno smanjeno ubrojivim.

“U potpunosti negiram počinjenje kaznenog djela koje mi se stavlja na teret… Ja to nisam napravio, zašto bih ja napravio tako nešto? Ja nisam kriv! Tražim da me oslobodite optužbe i da me se nominira za dodjelu Nobelove nagrade za mir”, branio se Filip Zavadlav.

Prema optužnici, Zavadlav se tereti da je na protupravan način nabavio automatsku pušku marke Kalašnjikov s većom količinom streljiva te je toga dana oko 15.35 sati tako naoružan došao na predio Šperuna u Velom Varošu.

Kad su se Boban i Torlak, obojica iz narkomanskog kruga, osobe koje su prodavale drogu njegovu bratu i od njih iznuđivale novac dovezle motociklom marke Yamaha XT660CM, Zavadlav je u namjeri da ih usmrti prema njima ispalio veliki broj rafalnih i pojedinačnih hitaca. Boban je zbog više zadobivenih strijelnih rana preminuo na mjestu događaja, a Torlak je preminuo u Kliničkom bolničkom centru Split.

Zavadlav se neposredno nakon toga udaljio u smjeru Kamenite ulice i došao ispred kuće obitelji koja je poznata kao mjesto odakle se prodaju narkotici. Nikog nije zatekao te je nastavio kretanje prema Radmilovićevoj ulici. Na motociklu marke Suzuki Burgman naišao je Ožić Pajić za kojeg se navodi kako je osoba iz istog kruga. Zavadlav je, tereti ga se, u namjeri da ga usmrti ispalio prema njemu više hitaca i zadao mu strijelne rane zbog kojih je preminuo na mjestu događaja.

Nakon što je uhićen, za Zavadlava su otvorene brojne grupe podrške na Facebooku, a u zatvor su mu počela stizati pisma podrške, posebice ženske populacije. Dobivao je na desetke pisama tjedno u kojima su mu djevojke iskazivale ljubav, nudile čak i brak, govorile da će ga čekati, nazivale ga herojem. U jednom trenutku u ćeliji je imao toliko darova i pisama da više nije imao kamo s njima.

(Izvor: 24 sata.hr, Večernji.hr)

Najnovije vijesti

To Top