Lifestyle

BOSANAC RADIO ZA PUTINA LIČNO, PA OTKRIO KAKAV JE ZAISTA: “Nije onakav kakvim ga predstavljaju, potpuno je drugi čovjek”

Jasmin iz mjesta Breza, tačnije naselja Bulbulušići, imao je veoma zanimljiv radni vijek, ali sada penzionerske dane provodi u svom rodnom selu. Po zanimanju je građevinski tehničar, a kompanija u kojoj je radio često ga je slala u inostranstvo, te je radio prvo i Irskoj, a onda je dugo godina proveo u Rusiji.

Njegova supruga je ostala u Bosni i Hercegovini, posvetivši se vaspitavanju dviju kćerki, koje su danas vrlo uspješne mlade dame – starija se bavi arhitekturom i živi u Holandiji, dok je mlađa na doktorskim studijama i predaje na fakultetu u Sarajevu. Iako su sada penzioneri, i dalje su vrlo aktivni – Jasminova žena se bavi knjihovodstvom, dok je on i dalje u svijetu građevinarstva.

– Ima danas više para, ali manje rahatluka. Prije je bilo dosta sigurnije, znalo se kada će plata, kad je odmor. Kada sam bio u Iraku, od jedne plate sam mogao odmah auto da uzmem i još da mi ostane. Ali, ne žalim se, lijepo živim – kaže Jasmin.

Uživa da provodi vrijeme u svom dvorištu koje je puno zelenila, a opušta ga da sadi i brine o biljkama. I upravo u tom svom raju na Zemlji ispričao je interesantno iskustva koja je doživio u dalekoj Rusiji, kao i kakav je utisak na njega ostavio Vladimir Putin.

– Krajem osamdesetih na načim prostorima počinje da se zakuhava. Pred sam rat sam otišao u Rusiju, tamo smo imali pogon. Tamo smo imali ogroman posao, uradili smo 2.400 stanova. Poslije rata sam došao ovdje, ali smo naišli na razvaljen sistem. Firma je propala, počeo sam privatno da radim, ali nisam uspijevao da dobijam poslove na tenderima. Potom sam stupio u kontakt sa čovjekom koji je bio sa mnom u Rusiji, zaposlio se kod njega i ponovo se vratio. Opet sam promijenio posao 2003. i sa tim čovjekom, koji i dalje ima poslove na ruskom tržištu, veliki je borac, ostao sam 15 godina, sve do 2018.

Kako je decenije proveo tamo, ističe da čak i razmišlja na ruskom, kao i da taj jezik perfektno govori i piše.

Rusi su inteligentan narod, oni nisu kao ovaj njihov predsjednik. Sistem Putina je veoma opasan. Od Staljina se napravio centralizovani sistem. Ruski tajkuni moraju da ga slušaju, ako ne žele probleme. Obični ruski čovjek isti je kao i naš čovjek, isto je bijeda. Samo, ima više volje za životom, kod nas se ljudi lako pomire i pokleknu. Dok su Rusi stalno na nogama. A kao narod su vrlo kulturni i gostoprimljivi. Nigdje nisam imao probleme – smatra Jasmin.

Međutim, naglašava da je bilo mnogo mogućnosti da vrlo brzo propadne, jer su poroci bili lako dostupni.

– Tamo je na prvom mjestu vodka, a onda i žene koje su tada bile lako dostupne. I kada dođeš do malo para, lako može da poletiš i propadneš. Ali, mislio sam na porodicu.

A potom se osvrnuo na predsjednika Rusije i otkrio da li je zaista na sve spreman, kako se priča o njemu.

– Putin je tako miran i jednostavan tip, narod mu vjeruje. Imao sam priliku da ga upoznam, radili smo mu rezidenciju u Sočiju i jednu predsjedničku zgradu na aerodromu. Sve dogovore je ispoštovao. Čuvaju svoju tradiciju. Nije onakav kakavim ga predstavljaju. Nikome ne čini zlo – zaključio je Jasmin.

(Izvor: Stil.kurir)

Najnovije vijesti

To Top