BiH

Gradonačelnik Sedić izbacuje SDA iz vlasti u Bihaću!?

Iz pouzdanih izvora saznajemo da je Predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać za sutra sazvao Vanrednu sjednicu Gradskog vijeća, a na osnovu zahtjeva sa potpisima nadpolovične većine vijećnika u Gradskom vijeću Bihać.

Naime, posljednja redovna sjednica Gradskog vijeća Bihać koja je održana prije sedam dana, na kojoj se nalazio prijedlog gradonačelnika za kratkoročno zaduženje grada za kapitalne projekte izgradnje bazena, saobraćajnica na Ceravcima i nogometnog terena sa umjetnom podlogom, a koji stranka SDA nije podržala iako dijeli vlast u Gradu Bihaću, očito je kulminirala izbacivanjem te stranke iz vlasti od strane gradonačelnika, koji je po svemu sudeći pronašao nove partnere u Gradskom vijeću.

Prema nezvaničnim informacijama, novu većinu činiće skoro svi vijećnici u Gradskom vijeću Bihaća osim stranaka NES i SDA, koje nakon posljednjih Opštih izbora sve više učvršćuju partnerske odnose na svim nivoima, iako su posljednje dvije decenije bili najveći rivali i protivnici. Podsjećanja radi, NES (bivša ASDA) nastala je u Cazinu kao frakcija SDA prije skoro dvije decenije.

S druge strane PoMAK, iako je loklna stranka, ima svoje predstavnike na višim nivoima vlasti gdje sarađuje sa strankama tzv. Trojke.

PoMAK, iz čijih redova dolazi i gradonačelnik, u Gradskom vijeću Bihaća trenutno ima 10 vijećnika, te dobru saradnju sa NiP-om koji broji 2 vijećnika, dok bi osatak većine činili vijećnici pojedinci iz više stranaka. Iako takva većina ne garantuje stabilnost, promjena partnera za PoMAK očito je bila neminovna jer je SDA, prema riječima gradonačelnika Bihaća izrečenim na posljednjoj sjednici GV, postala partner u vlasti sa „figama u džepovima“ jer nije podržala njegov prijedlog za projekte iz straha da će realizacija istih osigurati i naredni mandati trenutnom gradonačelniku.
Sve u svemu, više informacija kao i dalji razvoj političke situacije u Bihaću saznat će se sutra.

Najnovije vijesti

To Top