Regija

Završio na sudu: Državljanin BiH u Austriji uzeo 7.000 eura pomoći pa otišao na godišnji odmor

Danas se državljanin Bosne i Hercegovine (31 godina) pojavio pred sudom u Grazu zbog optužbe da je prevario austrijski Zavod za zapošljavanje (AMS) i nezakonito dobio 7.000 eura pomoći, nakon čega je napustio Austriju na duže vrijeme.

Na sudu je izazvano čuđenje sudca Erika Nauta kada je utvrdio da optuženi ne govori nijednu riječ njemačkog jezika, pa je morao biti angažiran prevoditelj. Sudcu nije bilo jasno kako je optuženi mogao aplicirati za pomoć AMS-a ako ne zna njemački jezik. Optuženi je odgovorio da je vozio kamion i uglavnom sarađivao s ljudima iz svoje zemlje, pa mu njemački nije bio potreban.

Sudac je objasnio optuženom da je riječ o vrsti pomoći koja se isplaćuje kako bi se pomoglo ljudima u situacijama kada izgube posao ili da bi im se pomoglo dok ne pronađu drugi posao, ali nikako ne za financiranje odmora izvan Austrije.

Na ročištu je svjedočio i službenik iz AMS-a koji je potvrdio da je uvijek komunicirao s optuženim putem telefona ili e-maila i da je njegov njemački jezik bio prilično dobar.

Optuženi je tvrdio da je mejlove pisala njegova supruga i pokušao je uvući i nju u situaciju, na što je tužitelj Johanes Vinklhofer odgovorio da se nju može smatrati saučesnicom.

Prema izvještajima austrijskih medija, na sljedećem ročištu će se pojaviti i supruga optuženog.

Najnovije vijesti

To Top