ISTAKNUTE VIJESTI

Utjecajni rabin Shmuley Boteach šokirao: “Poslanik Muhamed oženio je dvije Jevrejke, on nije bio antisemit. Svaki musliman koji je antisemit ide protiv poslanika””

Rabin Shmuley Boteach, jedan od najutjecajnijih Jevreja u svijetu, bio je večerašnji sagovornik u Centralnom dnevniku na Face TV-u.

Predstavljajući svog sagovornika, Senad Hadžifejzović je na početku dugog uvuda naveo:

“Rabin Shmuley Boteach – 31 knjiga – svjetski bestseleri; neke od njih: ‘Košer sex’, ‘Shalom in the home’, ‘Deset razgovora koje morate voditi sa svojom djecom’.
Top gledane TV-emisije i slušane radioemisije.

Vodeći je svjetski stručnjak za odnose i duhovnost.

Dobitnik najvećih nagrada – Propovjednik godine – ‘London Times’, Najbolji komentator – Američko jevrejsko novinarsko udruženje.

Osnivač mreže ‘This world – The Jewish Network’…

Bio je rabin na Univerzitetu Oxford jedanaest godina… Rado viđen gost u emisijama Oprah, Larry King… Nekidan kod najgledanijeg – Pirsa Morgana. Milionski pregledi na YouTubeu… ‘Washington Post’ ga je nazvao ‘najpoznatijim rabinom u Americi’, a ‘Jerusalem Post’ jednim od pedeset najutjecajnijih Jevreja u svijetu.

Sve kada se sabere, pogotovo njegove aktivnosti od 7. oktobra, po nama, rabin Boteach je trenutno najutjecajniji Jevrej u Americi, moguće i u svijetu.

Rođen u Kaliforniji, LA, u modernoj ortodoksnoj porodici. Otac mu je rođen u Iranu. Studirajući na Oxfordu, u Studentsko jevrejsko društvo, drugo najveće ikada na Oxfordu, učlanio je čak 5000 nejevreja. U društvu je bilo čak pet izraelskih premijera, predsjednik SSSR-a, Mihail Gorbačov, pjevač Boy George, fudbaler Maradona.

U čitavom svijetu je poznat kao osoba koja je dugo vremena prije smrti Michaela Jacksona bio prijatelj s njim, snimao intervju, družio se, bio uz njega. Radio, televizija, novine, društvene mreže, knjige – nemoguće je navesti ni deset posto onoga što je radio ili radi.

Oštar na jeziku, drzak, direktan, sarkastičan – takav izaziva pažnju u čitavom svijetu.

Šalom, rabi Shmuley.”

Rabin Shmuley: “Jevreji su iskusili holokaust; cilj je da se to ne ponovi. ‘Hamas’ želi počiniti genocid nad Jevrejima. Oni žele ubiti sve Jevreje, ne samo u Sarajevu, Izraelu, nego i u Londonu. Cilj Izraela je da uništi vojni kapacitet ‘Hamasa’. 7. oktobra su otkidali glave djeci, silovali su žene, mrtve žene! To nije viđeno od srednjeg vijeka! Osjećam empatiju prema djeci Gaze… i oni su Božija djeca. Ne pravimo razliku između arapskih i jevrejskih beba. Žao nam je smrti svake palestinske bebe. ‘Hamas’ je odlučio da ih koristi kao štit. Predivne arapske bebe u inkubatorima ‘Hamas’ posmatra kao pancir. Palestinci za njih nisu ništa drugo nego ratna šteta; Arape koriste kao štit. ‘Hamas’ je odgovoran za sve žrtve u ovom ratu. Ako se predaju bezuslovno, ja vjerujem u prestanak vatre. Ako im je stalo do života Palestinaca, predali bi se! Ne mislim da je ovo rat religija. Stalno putujem u muslimanske zemlje kao Jevrej i uvijek sam dočekan sa ljubavlju kod moje muslimanske braće i sestara. Sve se svodi na to da li ste musliman ili islamista. Islamisti prihvataju nacističku ideologiju. Oni šire ideologiju uništavanja Jevreja, zapadnjačkih standarda – rekao je, između ostaloga, Boteach.

Govorio je i o tome da se arapske nacije mijenjaju te da će se nakon ovoga rata potpisati mir između Saudijske Arabije i Izraela.

– To će sve promijeniti! Prije toga mora doći do potpunog uništenja ‘Hamasa’! Akobogda, to će se desiti! Osuđujem islamofobiju; muslimani su moja braća i sestre, ali porediti porast antisemitizma i porast islamofobije nije moguće. Protiv sam islamofobije, ali nije prihvatljivo da muslimani budu antisemiti. Poslanik Muhamed je oženio dvije Jevrejke; on nije bio antisemit! Svaki musliman koji je antisemit ide protiv Poslanika – poručio je večeras rabin Shmuley Boteach, a cijeli razgovor možete pogledati u videu…

Najnovije vijesti

To Top