Plus

Kako je lociran Raisijev helikopter: Uočila ga turska bespilotna letjelica, let pratilo 2,5 miliona ljudi

O potrazi za helikopterom u kojem su se nalazili predsjednik Irana, šef iranske diplomatije i još nekoliko zvaničnika, polako se pojavljuju i prve informacije o tome kako je helikopter pronađen.

Brojne spasilačke ekipe u Iranu odmah nakon prvih informacija o nesreći uputile su se na područje koje se nalazi u blizini Tabriza. Međutim, na tom dijelu dočekala ih je gusta magla i kiša koja se pretvarala u susnježicu.

Samim tim, uslovi za potragu od samog početka bili su izuzetno otežani, a svoje usluge u pronalasku helikoptera odmah je ponudila i Еvropska unija putem satelitskog programa “Kopernik”.

Ipak, kako navode mediji, najzaslužniji za pronalazak helikoptera bila je turska bespilotna letjelica “Akinci”.

Nedugo nakon što je Turska saopštila kako se uključuje u potragu za helikopterom, “Akinci” se uputio na mjesto nesreće te je vrlo brzo otkrio mjesto nesreće.

Tursko ministarstvo odbrane na područje Irana poslalo je bespilotnu letjelicu Akinci kao i helikopter koji ima mogućnost noćnog pregleda terena.

Koliko je let Akincija privukao pažnju javnosti dokaz je i to da je akciju spasavanja putem interneta pratilo više od 2,5 miliona ljudi, piše Kliks.

Najnovije vijesti

To Top