Svijet

Ovo je spisak zemalja koje su glasale protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici

F.Z./N1

Na današnjem zasjednju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici sa 84 glasa “za”, “suzdržanih” je bilo 68, a broj država koje su glasale “protiv” je 19.

Podsjetimo, ukupno 171 zemalja, članica UN-a danas je glasala, a one koje su bile protiv Rezolucije su: Antigua i Barbuda, Bjelorusija, Kina, Komoros, Kuba, Sjeverna Koreja, Kongo, Dominika, Eritreja, Eswatini, Grenada, Mađarska, Mali, Nauru, Nikaragva, Rusija, Sao Tome i Principe, Srbija i Sirija.

Većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 11. juli je odobren na isti način na koji je 27. januar određen za Dan sjećanja na holokaust, a 7. april kao Međunarodni dan razmišljanja o genocidu nad Tutsima 1994. u Ruandi.

Podsjetimo, glasanju je prethodila rasprava zemalja članica koje su objašnjavale svoje stavove u zavisnosti od toga da li su bile za, suzdržane ili protiv.

Nacrt rezolucije su prvi put službeno predstavile Njemačka i Ruanda 18. aprila u zgradi UN-a u New Yorku.

Ove dvije zemlje, koje su inicirale Rezoluciju, najveći su sponzori njenog usvajanja, a do zaključenja teksta nacrt rezolucije o Srebrenici kosponzoriralo je 39 država.

N1info

Najnovije vijesti

To Top